Vitaminska bomba: Obrok salata od svežeg povrća
Postoji li ukusnija dnevna doza vitamina? Probajte, pa nam javite!
Obrok salata je idealan izbor kako za one koji nemaju vremena da skuvaju obrok, tako i za one koji ručak nose od kuće, na posao. Uz to što se jednostavno prave, salate su prepune vitamina, koji jačaju naš imuni sistem, a budući da imaju malo kalorija, ne doprinose nagomilavanju viška kilograma.
Osim toga, obrok salata je super opcija i za one vikende kada želite da se posvetite drugim aktivnostima, a ne kuvanju.
Ovoga puta odabrali smo vegansku verziju obrok salate, ali vi, po želji, možete dodati i komadić grilovane piletine isečene na kockice, biftek, tunjevinu ili losos. (Isprobajte i… Obrok salatu sa piletinom i avokadom)
Vitaminska obrok salata
Potrebno:
300 g kupusa
1 šargarepa
1 zelena ili žuta paprika babura
200 g čeri paradajza
1 cvekla
Oko 100 g zapečene leblebije
50 g rukole
½ limuna
½ kafene kašike soli
3 kafene kašike sićeta
2 kafene kašike maslinovog ulja
50 g semenki suncokreta
peršun, biber (po ukusu)
Priprema:
1. Pripremite prvo leblebiju. Možete koristiti konzervisanu. Ocedite je, pa je rasporedite na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Posolite i izdašno pospite maslinovim uljem, pa je pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
2. Za to vreme oljuštite šargarepu, cveklu i očistite kupus, pa povrće izrendajte ili veoma sitno iseckajte.
3. Narendano povrće sipajte u veliku činiju.
4. Čeri paradajz isecite na polovine pa takođe dodajte u činiju.
5. Dodajte rukolu i leblebiju pa sve prelijte dresingom koji ste napravili od sirćeta, limunovog soka, maslinovog ulja, bibera, soli i peršuna). Sve dobro promešajte.
Prijatno 🙂