Zašto je kefir toliko zdrav?

Iako nije toliko popularan kao drugi mlečni proizvodi, kefir ima mnogobrojne zdravstvene blagodeti.

by | maj 11, 2021

Kefir je nezasluženo skrajnut s liste zdravih namirnica, uprkos mnogobrojnim zdravstvenim benefitima. Specifičnog ukusa, ovaj mlečni napitak trebalo bi obavezno da se nađe na vašem dnevnom meniju. A evo i zašto!

Zdravstveni benefiti kefira

Bogat nutrijentima

Kefir predstavlja fermentisano mleko, koje se najčešće pravi od kravljeg ili kozjeg mleka. Potiče iz istične Evrope i jugozapadne Azije, a naziv je dobio po turskoj reči “keyfir” što znači “osećati se dobro” nakon konzumacije.

Jedna šolja kefira sadrži samo 100 kalorija, 4 grama proteina, 10% dnevnog unosa kalcijuma i fiboflavina, 12% dnevne potrebe za vitaminom B12, a sadrđi i magnezijum i fosfor.

Moćan probiotik

Verovali ili ne, ali kefir je moćniji probiotik od jogurta. Uz to, ima odličan je za crevnu floru i štiti organizam od infekcija. Istraživanja su pokazala da ovaj mlečni napitak sprečava razmnožavanje bakterija poput salmonele, helikobakterije i ešerihije koli.

Jake kosti

Zahvaljujući nutrijentima (kalcijumu i vitaminu K2), kefir jača kosti i štiti od preloma. Uz to, redovna konzumacija kefira smanjuje rizik od osteoporoze.

Članak se nastavlja posle reklama
Zaštita od kancera

Probiotici u fermentisanim mlečnim proizvodima umanjuju rizik od rasta tumora stimulisanjem imunog sistema. Zbog toga, prema nekim studijama, kefir umanjuje rizik od kancera. Naime, jedna studija je pokazala da je ekstrakt iz kefira umanjio broj ćelija raka dojke za 56% u poređenju s 14% koliko je umanjio ekstrakt jogurta.

Nizak nivo laktoze

Mlečni proizvodi sadrže prirodni šećer laktozu, što za mnoge predstavlja problem, ukoliko pate od intolerancije na ovaj šećer.

Međutim, bakterije mlečne kiseline u fermetisanim mlečnim proizvodima, kako što su kefir i jogurt, pretvaraju laktozu u mlečnu kiselinu, pa stoga ovi napici imaju manji procent laktoze od mleka.

Članak se nastavlja posle reklama

Osobe koje su intolerantne na laktozu generalno bolje podnose kefir. Isto tako, moguće je napraviti kefir bez laktoze, ukoliko se koristi kokosova voda, voćni sok ili neko drugo nemlečno piće. (Pročitajte i… Kefir skida masne naslage sa stomaka)

Ublažava simptome alergije i astme

Alergije reakcije uzrokovane su odgovorima tela na određenu supstancu ili hranu. Naučne studije su pokazale da kefir usporava upalne procese povezane s alergijama i astmom.

Članak se nastavlja posle reklama

Napravite sami kefir

Potrebni sastojci

jedna do dve kašike kefirnih zrnaca (mogu se pronaći u prodavnicama zdrave hrane)
2 šolje (oko 500 ml) mleka

Način pripreme

Kefirna zrnca sipajte u posudu s mlekom i ostavite na sobnoj temperaturi od 12 do 36 sati i to je sve!

Napomena: umesto mleka, možete koristiti biljno mleko ili kokosovu vodu, za varijantu bez laktoze!

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rsDarya Arnautova / iStock via Getty