Travel

#summerhotspot: Milos – grčko ostrvo koje je još uvek ispod radara masovnog turizma

by Lepota&Zdravlje

06.06.2025.
Milos ostrvo putopis
Milos

Ako tražite destinaciju koja kombinuje egzotične plaže, skrivene uvale, upečatljive pejzaže i autentičnu atmosferu bez prevelike turističke gužve, Milos bi lako mogao da postane vaš favorit među grčkim ostrvima. Smešten u južnom delu Kiklada, ovo ostrvo je još uvek ispod radara masovnog turizma, ali sve popularnije među putnicima koji žele nešto drugačije – prirodno, iskreno i vizuelno spektakularno.

U nastavku vam donosimo vodič kroz najzanimljivije delove ostrva: gde da odsednete, koje plaže i lokalitete ne smete propustiti i kako da najbolje iskoristite svoj boravak na Milosu.

Milos – nestvarna priroda i pejzaži

Prirodna raznolikost Milosa dolazi do izražaja na njegovim plažama – ostrvo ih ima preko 70, a svaka je priča za sebe. Najpoznatija i najneobičnija među njima je Sarakiniko od belog vulkanskog kamena koji podseća na mesečevu površinu. Oblikovan vetrom i morem, Sarakiniko je idealno mesto za fotografisanje, ali i za skakanje sa stena i istraživanje malih pećina. Sunčeva svetlost se odbija o glatke stene stvarajući gotovo nadrealnu svetlost, što ovu plažu čini jednom od najfotografisanijih u Grčkoj.

Još jedno neizostavno mesto je Kleftiko, do kojeg se dolazi isključivo brodom. Nekadašnje gusarsko utočište danas je jedno od najposećenijih prirodnih čuda ostrva. Impresivne stene koje izranjaju iz tirkiznog mora i brojne morske pećine čine ga nezaobilaznim na svakoj turi brodom oko Milosa. Za one koji traže nešto intimnije, Tsigrado je plaža skrivena među liticama, dostupna uz pomoć konopaca i merdevina. Pristup možda nije jednostavan, ali nagrada je tišina, čista voda i osećaj potpunog sklada s prirodom.

Sarakiniko beach
Sarakiniko beach

Bogata istorija – od drevne statue do hrišćanskih katakombi

Milos nije samo ostvro prirodne lepote – to je ostrvo sa dubokim istorijskim korenima. Najpoznatije arheološko otkriće s ostrva je bez sumnje čuvena Afrodita s Milosa (Venus de Milo), jedna od najpoznatijih antičkih skulptura, danas izložena u Luvru u Parizu. Skulptura je pronađena 1820. godine na imanju jednog seljaka i od tada simbolizuje umetničku raskoš antičke Grčke. U blizini mesta Tripiti, nalaze se ranohrišćanske katakombe, najvažnije u Grčkoj posle onih u Rimu. One svedoče o ranom prisustvu hrišćanstva i koriste se kao grobnice i mesta tajnog bogosluženja između 1. i 5. veka nove ere. Takođe vredi posetiti antički amfiteatar sa spektakularnim pogledom na zaliv, kao i arheološki muzej u Plaki, gde se može videti replika statue Afrodite i brojni nalazi iz praistorijskog i klasičnog perioda.

Autentična sela i lokalni život

Glavni grad ostrva, Plaka, odiše kikladskom arhitekturom sa uskim belim ulicama, plavim prozorima i malim crkvama. Smešten na uzvišenju, idealno je mesto za uživanje u zalasku sunca, možda čak i lepšem od onog u Santoriniju, bez gužve. Klima, staro ribarsko selo, posebno je fotogenično zahvaljujući svojim šarenim sirmama – tradicionalnim ribarskim kućama sa garažama za čamce u prizemlju i stanom na spratu. Danas su mnoge pretvorene u smeštaj ili umetničke ateljee.

Plaka village
Plaka village
Milos
Milos

Gastronomija ostrva Milos

Kao i svuda u Grčkoj, gastronomija je važan deo života. Milos nudi razne lokalne specijalitete kao što su pitarakia (mini pita sa sirom), karpouzopita (pita od lubenice), ladenia (nešto između pice i pite sa paradajzom i crnim lukom), kao i sveže morske plodove u tavernama uz obalu. Lokalna vina i domaće rakije često prate obrok, a večere uz more, sa zvukom talasa i ukusom mediterana, ostaju zauvek urezane u sećanju.

Kako stići i kada posetiti Milos?

Milos ima mali aerodrom sa dnevnim letovima iz Atine (oko 40 minuta leta), kao i trajektnu povezanost sa lukama Pirej, Santorini, Paros i ostalim kikladskim ostrvima. Najbolje vreme za posetu je od maja do oktobra, kada vreme omogućava kupanje, istraživanje i uživanje u otvorenim restoranima i manifestacijama. Jul i avgust su najprometniji, ali uprkos tome nećete imati osećaj prevelike gužve, dok su maj, jun i septembar idealni za one koji traže mir i autentično ostrvsko iskustvo.

Gde odsesti?

Smeštaj na Milosu varira od luksuznih boutique hotela do rustičnih apartmana u ribarskim kućicama koje su doslovno na par koraka od mora. Odabir lokacije zavisi od toga kakav odmor želite – aktivan, opuštajući, ili potpuno izolovan. Plaka, glavni grad ostrva, idealan je za putnike koji žele da se izgube među belim kikladskim kućicama i uživaju u panoramskim zalascima sunca. Ovde ćete pronaći šarmantne apartmane i studije sa pogledom na Egejsko more, a atmosfera je tiha, romantična i uvek autentična. Adamas, lučki gradić, predstavlja najpraktičniju bazu za one koji planiraju obilazak ostrva. S obzirom na to da je ovde najveća ponuda restorana, agencija za izlete i rent-a-car servisa, boravak u Adamasu preporučuje se svima koji žele da budu dobro povezani i u centru zbivanja.

Za one koji traže mir, prirodu i sofisticiranost, Pollonia je pravi izbor. Ovo ribarsko selo na severoistoku ostrva poznato je po izuzetnoj gastro sceni, peščanim plažama i uređenim šetalištima, idealnim za opuštanje daleko od gužve. Poseban doživljaj pružaju tradicionalne sirme – šarene kuće uz samu obalu, nekada korišćene za čuvanje čamaca. Danas su mnoge preuređene u unikatne apartmane i nalaze se u mestima poput Klima, Mandrakia i Firopotamos. Boravak u ovim kućama pruža vam gotovo filmski osećaj života pored mora, uz zvuke talasa i miris soli.

Mandrakia
Mandrakia

Milos – grčko ostrvo koje zaslužuje da ga otkrijete

Iako još uvek manje poznat od Santorinija ili Mikonosa, Milos sve više privlači pažnju putnika koji traže kombinaciju prirodne lepote, kulturnog bogatstva i iskonskog mira. Bilo da ste ljubitelj arheologije, ljubitelj netaknute prirode ili gastronomski hedonista, Milos će vam ponuditi više nego što očekujete. Ukoliko ste pak za nešto dinamičnije letovanje, Skijatos bi možda mogao biti vaš cup of tea.

Foto: Shutterstock


Gastro

Weekend getaway: Sve što vam treba za savršen francuski trenutak

by Lepota&Zdravlje

05.06.2025.
Ile de France francuski sirevi
Ile de France francuski sirevi

Tajna francuskog šika leži u unexpected red promišljenom triku kojim crvenu boju dodajemo kao neočekivani detalj u modnim kombinacijama. Osim podizanja stila na lak i suptilan način, od Francuskinja prepisujemo i korake za negu lica, uređenje enterijera, a beleške pomno hvatamo i kada je u pitanju opušteno uživanje u društvu u prirodi uz pokoji zalogaj… Vođeni time, odlučili smo da jedan dan u kancelariji zamenimo danom u vikendici. Spakovali smo samo osnovno – domaći hleb iz čuvenih beogradskih manufaktura, sveže voće, drvene daske i naravno, francuske sireve. Kako da i vi kreirate svoj savršen weekend getaway sa prijateljima po uzoru na Francuskinje, donosimo u nastavku.

Ile de France [great classic french cheeses]

U znak sećanja na glamuroznu eru tridesetih godina prošlog veka kada su prvi francuski specijaliteti od sira [uključujući i čuveni brie sir] brodom prevezeni iz Evrope u Ameriku, kreirali smo ovaj gastro editorijal kao omaž tom vremenu i autentičnim francuskim sirevima koji se i danas, decenijama kasnije, jedu sa istom strašću s kojom su nekada otkrivani. U atmosferi inspirisanoj francuskim chic-om i modernim piknikom, predstavljamo najpoznatije i najcenjenije Ile de France sireve – brenda koji već generacijama donosi duh Francuske na tanjir.

Ovog puta, u fokusu su bili pažljivo odabrani Ile de France sirevi: kremast i mekan Le Petit Brie i njegova mini varijanta Mini Brie koja je idealana za piknik ili brz obrok. Zatim, prepoznatljivi plavi sir Brie au Bleu, kao i Chèvre, kremasti kozji sir koji se savršeno topi na svežem domaćem hlebu. Tu su i Ile de France proizvodi u listićima koji uključuju mešavinu ukusa, topive teksture, idealne za sve vrste prilika – Ile de France brie, Ile de France Normantal i Ile de France Montaver.

Kao što rade Francuskinje – jednostavno i sa stilom

La simplicité de la vie [prev. Jednostavnost života] na francuskom se piše leženim druženjima koja su opuštena, ali promišljena – na drvenoj dasci za sir. Ništa previše, samo ono što je zaista dobro. Uz malo badema, grožđa, smokvi i meda, parče hleba od celog zrna i dobro vino, Ile de France sirevi lako postaju centar svakog okupljanja, bilo da je reč o večeri na terasi ili odlasku u vikendicu ili improvizovanom pikniku u parku. Zato, ako ovog leta planirate da okupite prijatelje, ostavite komplikovane recepte po strani. Izaberite sir koji nosi duh Francuske, poslužite ga sa pažnjom – i uživajte u svakom trenutku, baš kao što to rade Francuskinje. Jer francuski chic nikada nije bio jednostavniji.

Tajne savršenog francuskog zalogaja

Kada je reč o slaganju ukusa, Ile de France sirevi otvaraju prostor za igru i uživanje. Mekani kozji sir, sa svojom blago kremastom notom, savršeno se stapa sa hlebom sa brusnicama i orasima, dok nekoliko svežih jagoda zaokružuje zalogaj u pravom letnjem tonu. Brie, sa svojom kremastom teksturom i blagim ukusom, idealan je partner medu i jezgrastim plodovima poput oraha – kombinacija koja je podjednako jednostavna, a bogata ukusima. Sirevi u listićima, poput Brie-a, Normantala ili Montavera, otkrivaju svoju punu aromu uz tanke kriške sveže kruške, stvarajući balans između mlečne punoće i voćne svežine.

U svetu u kom stalno jurimo za složenim, prava čarolija često leži u jednostavnom. Nekoliko dobrih sireva, pažljivo izabranih dodataka i lepo postavljen sto – to je sve što vam treba da pretvorite obično druženje u mali francuski ritual. Ile de France sirevi ne donose samo ukuse koji osvajaju, već i filozofiju života u kojoj se svaki zalogaj slavi, svaki trenutak vrednuje, a svako okupljanje postaje prilika za uživanje. Jer elegancija, baš kao i uživanje u hrani, ne mora biti komplikovana – dovoljno je da je iskrena.

Kreativna direkcija: Tamara Bogunović
Fotografije: Ivona Živulj
Video:
Pero Arsenijević
Stajling: Vesna Stanković
Model: Anđela Ristić