Osvojte knjigu „Zdrav apetit“ Gordona Remzija!
Kako da vam jela iz sopstvene kuhinje postanu ne samo zdravija već i ukusnija, otkriva naš omiljeni šef – Gordon Remzi – u knjizi “Zdrav apetit”. Za pet čitateljki, koje nam otkriju recept za omiljeni specijalitet iz sopstvene kuhinje, izdavač “Booking” pripremio je pet primeraka ove izvrsne kulinarske knjige!
Šta treba da uradite? Pošaljite nam fotografiju i tekst recepta na mail [email protected] sa naslovom “Zdrav apetit”. Ne zaboravite da upišete i svoje podatke: ime i prezime, godine, adresu i mesto stanovanja, kao i naziv recepta. Požurite, vremena ima samo do ponedeljka 26. oktobra, kada započinje glasanje za uži krug od 10 najboljih recepata, a žiri redakcije L&Z će u petak 30. oktobra objaviti imena pet finalista!
Šta vas očekuje u knjizi “Zdrav apetit”?
“Verujem da, uz malo dodatnog znanja i truda, svako u svoju ishranu i svakodnevni život može uneti male promene koje mnogo znače”, kaže čuveni selebriti šef Gordon Remzi u uvodu knjige “Zdrav apetit”. “Da budemo jasni: ovo nije knjiga o držanju dijete. Svako ko me poznaje zna da nisam pristalica pomodarskih dijeta. Ipak, smatram da mogu spremiti i poslužiti zdravu hranu ne kvareći pritom njen ukus i miris i ne menjajući drastično način pripreme.” Mi vam donosimo dokaz za ove njegove reči. Predstavljamo jedan od zdravih i ukusnih recepata koje možete pronaći u knjizi. U pitanju je dobro poznato jelo, ali pripremljeno malo drugačije, na spicey način.
Zaljućena cezar salata sa parmskom šunkom
4 porcije
Sastojci:
– 8 režnjeva parmske šunke (ili neke druge pršute), malo maslinovog ulja, 8 debelih kriški čabate, 4 očišćene i oprane zelene salate, 15–16 (oko 60 g) mariniranih fileta inćuna, narendani parmezan za ukrašavanje
Dresing:
– 1 očišćen i zgnječen čen belog luka, 2 isprana, osušena i sitno naseckana usoljena inćuna, 1/2 kašičice ljute paprike, malo vuster sosa, 100 g običnog ili grčkog jogurta, sveže samleven crni biber
Priprema:
– Da biste napravili dresing, sameljite sve sastojke u multipraktiku i, ako želite, dodajte biber. Verovatno će biti dovoljno slano, zbog inćuna.
– Parmsku šunku pripremite iz dve ture. Zagrejte malo maslinovog ulja u neprianjajućem tiganju i u njega položite 4 režnja šunke. Na srednjoj temperaturi pržite nekoliko minuta dok šunka ne dobije zlatnobraon boju, a potom je prebacite na tanjir. Ostatak šunke pripremite na isti način. Ostavite da se šunka ohladi i postane hrskava, a onda je izlomite na sitnije komade.
– Blago prepecite kriške čabate u istom tom tiganju, sa obe strane. Izvadite kriške i isecite ih na krutone. Razdvojte listove zelene salate i rasporedite ih na tanjire. Preko toga pospite krutone, komade parmske šunke i filete inćuna. Pospite dresingom i narendanim parmezanom, pa poslužite.
Pire od mladog sira, jogurta i šljiva
4–6 porcija
Sastojci:
– 500 g zrelih šljiva, 1/2 kašičice cimeta u prahu, 2–3 kašike kristal šećera, za bolji ukus, 1 zvezdasti anis (po želji), 300 ml niskomasnog jogurta, 300 ml niskomasnog mladog sira, 2–3 kašike šećera u prahu ili po ukusu
Priprema:
– Prepolovite šljive, izvadite im koštice i krupno ih nasecite. Pospite cimetom i sa 2 kašike kristal šećera. Veliki tiganj stavite na jaku vatru, ubacite u njega šljive i dodajte zvezdasti anis, ako ga koristite. Pržite 4–6 minuta da šljive smekšaju, dodajući, ako je neophodno, malo vode. Probajte i, ako je potrebno, dodajte još malo šećera. Izbacite zvezdasti anis.
– Prebacite šljive u blender ili multipraktik i meljite dok ne dobijete ujednačen pire. Da biste odstranili komadiće kožice, procedite kroz gusto sito. Ostavite da se potpuno ohladi.
– Uspite jogurt i mladi sir u veliku činiju, pa dodajte šećer u prahu. Lagano umutite, pa blago umešajte i sav pire od šljiva, osim 2 kašike. Prespite u staklene ili plastične čaše. Preko umešajte preostali pire da izgleda kao vrtlog. Poslužite odmah.
Knjigu možete poručiti online sa popustom od čak 50 odsto OVDE.
Foto: PR