Povodom LZ jubileja: Saveti poznatih o ishrani
Priredila: Brankica Treskavica
Povodom 150. broja „Lepote i zdravlja“, koji će se na kioscima naći u subotu, 20. jula, pripremili smo vam brojna iznenađenja. Između ostalog, uradili smo i malu retrospektivu, te prelistali čak svih 149 prethodnih izdanja i izvukli najbolje i najzanimljivije tekstove.
Pogledajte pet saveta o ishrani koje su poznate ličnosti podelile sa nama…
BORIS TADIĆ, februar 2000.
Nikada nijednu cigaretu nisam zapalio, a vino je jedino alkoholno piće koje volim. Žestoka dolaze u obzir samo kad se nazdravlja. Za mene su idealna pića voda i mleko. Kao dete, važio sam za velikog ljubitelja mleka. Mislim da je, svih ovih godina, bar tri stotine krava „radilo“ samo za mene. Nekada sam pio dva litra mleka dnevno, danas nešto manje, ali zato pijem više jogurta.
JUGOSLAV ĆOSIĆ, jun 2009.
Kad pređeš tridesetu, svaki dan sa neopreznom ishranom i bez minimuma sporta, ostavlja posledice. To je nepravda prirode, ali ona je tu i ne možemo je ispraviti. Tokom nedelje sam na „radnom režimu ishrane“, a to znači da jedem uglavnom supe, čorbe, salate i voće, jer sve drugo me uspavljuje i oduzima mi energiju, potrebnu za emisiju. Vikendom sam opušteniji.
IVANA ŠPANOVIĆ, jul 2009.
Trudim se da svaki dan započnem lakom hranom. Preko leta nastojim da to bude voće, jer najbolje osvežava. Najviše volim ananas, nektarine, jagode… Kada imam naporne treninge ili sam u takmičarskom periodu, onda obično doručkujem ovsene pahuljice s mlekom.
SVETLANA PROKOVIĆ, septembar 2010.
Kuvam gotovo svakodnevno, obično lagana jela koja se brzo spremaju, mada poznajem i tradicionalne recepte, kad se hrana krčka satima. Omiljeno jelo mi je pirinač sa tikvicama i belim mesom u kokosovom mleku, a obožavam i sve morske specijalitete.
JOVAN MEMEDOVIĆ, januar 2011.
Sa najčudnijom hranom susreo sam se na Čukotskom poluostrvu. Meso severnog jelena obare u ogromnoj kanti, bez dodavanja bilo kakvog začina. Budući da se on hrani mahovinom i lišajevima, meso je veoma meko, tako da se ne kuva duže od petnaestak minuta. Interesantno je što se zmeđu dva barenja mesa kanta ne pere, pa se na njenim zidovima nalaze slojevi masti. Nije lepo videti ih, ali je meso vrlo ukusno.
Autor: Life Content
Foto: Life Content