3 razloga da bezbrižno uživate u sladoledu
Letnja poslastica koja obiluje raznovrsnim ukusima mnogima je i omiljeni osvežavajući desert u vrelim danima. Uživajte u omiljenom ukusu sladoleda – bez straha da ćete naškoditi vašem zdravlju!
1. Obiluje kalcijumom
Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mleka, kao osnovne namirnice u proizvodnji sladoleda, ova letnja poslastica može biti izvor, ne samo kalcijuma, već i vitamina A i B.
2. Pomaže u održavanju telesne težine
Zbog količine šećera i mlečne masti, ova poslastica idealno ohlađena na – 6 stepeni Celzija, smatra se ‘opasnom’ za održavanje telesne težine.
No, neke studije tvrde kako upravo sadržani kalcijum uslovno smanjuje njegovu kalorijsku vrednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda. No, to naravno ne znači da se uz sladoled mršavi.
Ukoliko želite da budete sigurni da vaš balansirani dnevni meni neće poremeti kugla sladoleda, odlučite se za „light“ verzije, sa smanjenim udelom masti.
3. Sadrži vitamine i antioksidanse
Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća može se uvrstiti na listu zdravih namirnica zbog vitamina koje sadrži. Ukusi kafe i čokolade, ukoliko se zaista prave od zrna kafe i kakaoa osiguravaju dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce, krvne sudove i imuni sistem.
Tekst: Life Content