5 namirnica koje bi trebalo da konzumirate svakog dana
Ako težite zdravom životu, sledeći put kada budete išli u nabavku namirnica obavezno pazarite i ovih pet. Ukoliko ih budete i konzumirali svakodnevno, vaše telo će vam biti zahvalno. Prijatno!
1. Ovas
Ovas je biljka koja se obično jede za doručak kao kaša ili u sklopu muslija. Sadrži puno vlakana koji smanjuju apsorpciju holesterola u tankom crevu.
Tri porcije kaše nedeljno daju vam dovoljno hranljivih vlakana i snižavaju ukupan holesterol, te smanjuju rizik od bolesti srca. Osim što je zdrava, dodatni bonus ove neamirnice je i to da nije skupa.
2. Losos
Losos sadrži puno masti, ali je ipak zdrav jer obiluje omega 3 masnim kiselinama koje su sastavni deo svake ćelijske membrane u vašem telu. Omega 3 i omega 6 masne kiseline pretvaraju se u niz moćnih jedinjenja koja regulišu važne funkcije, poput krvnog pritiska, zgrušavanja krvi, rada mozga i nervnog sistema. Osim toga, proizvode i molekule koji regulišu upalne procese.
Istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem omega 3 i omega 6 masnih kiselina smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
3. Čaj
Od čaja se u svakom trenutku osećate bolje. Prošle godine, u časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljena je studija koja kaže da redovno ispijanje čaja poboljšava vašu koncentraciju, a neka istraživanja sugerišu da je povezan i s boljim kognitivnim funkcijama kod starijih osoba.
Naučna istraživanja su pokazala da kod zdravih odraslih osoba, ali i kod osoba s visokim rizikom od bolesti srca, konzumiranje crnog i zelenog čaja dovodi do značajnog smanjenja LDL holesterola i krvnog pritiska.
4. Soja
Soji se pripisuje niz zdravstvenih pogodnosti, ali nisu sve naučno dokazane. Ono što je dokazano je da sojino mleko, testenina i brašno – poboljšavaju cirkulaciju.
Najveću korist svakako imamo od vlakana i belančevina. Od proizvoda kod nas možete naći sojino mleko, sir i jogurt, tofu, meso od soje…. Eksperimentišite dok ne nađete proizvode vam se najviše sviđaju.
5. Voće i povrće
Pet istraživanja, u koja je bilo uključeno oko 180 hiljada ljudi, dokazala su se konzumiranjem voća i povrća smanjuje rizik od šećerne bolesti za do 7%.
Detaljnijim istraživanjem došli su do zaključka da je najzdravije povrće spanać, kupus, sve sorte zelene salate, brokoli. Od voća izdvojene su borovnice, šljive, grožđe, jabuke, kruške, banane i grejp. Kombinujte različite vrste voća i povrća – što više boja, to bolje.
Izvor: punkufer.hr