Bosiljak usporava starenje i jača imunitet
Bosiljak je začinska biljka, koja je poslednjih godina posebno u trendu. Međutim, osim što se ističe po izuzetnom ukusu, bosiljak ima i zdravstvena svojstva, podseća bečki profesor Hademar Bankhofer.
Analizirajući dejstvo bosiljka nutricionisti na američkom Departmanu za ljudsku ishranu u Bostonu pronašli su da eterična ulja u listovima bosiljka sadrže važne zaštitne supstance protiv veoma agresivnih molekula koji se nalaze u toksičnim supstancama iz okruženja i da usporavaju prerano starenje.
Važna supstanca u bosiljku je žućkasto-zeleno eterično ulje. Ono jača naš imuni sistem i održava nas zdravim. Veoma značajna su i eterična ulja estragol, eugenol, lineol i linalol. Estragol i eugenol održvaju mozak u formi i podstiču koncentraciju u kratkom roku. To se može i isprobati: kada se čovek psihički oseća umorno, dovoljno je da uzme dva sveža lista bosiljka i žvaće. Ubrzo se može osetiti kako se koncentracija i sposobnost sećanja poboljšavaju. Jela spremljena sa bosiljkom jačaju nerve i sprečavaju osećaj nadutosti, objašnjava Bankhofer.
Spremanje:
Sitno seckani listovi bosiljka mogu se koristiti u sosevima, supama, svežem siru ili umutiti sa jajima. Klasični recept sa bosiljkom su špagete sa Pesto-sosom tj. sosom od bosiljka. Ipak najomiljenije jelo sa ovom začinskom biljkom je još uvek sir mocarela sa paradajzom, garnirana sa listovima bosiljka.