Dobre i loše strane makrobiotike

by| mart 13, 2011

Makrobiotika podrazumeva korišćenje tradicionalnih namirnica u ishrani, kao što su integralne žitarice, mahunarke, lokalno gajeno povrće i voće, kao i umerene količine bele ribe.

Kao i vegetarijanski način ishrane, tako i makrobiotički izaziva niz rasprava o uticaju na zdravlje ljudi, a ono po čemu se makrobiotika razlikuje od vegetarijanstva jeste to što je inspirisana istočnjačkim učenjima i ne ulazi u problem uzgoja životinja.

Makrobiotika podrazumeva korišćenje tradicionalnih namirnica u ishrani, kao što su integralne žitarice, mahunarke, lokalno gajeno povrće i voće, kao i umerene količine bele ribe.

Zabranjeno je korišćenje belog šećera, za koji se danas pouzdano zna da nije zdrav, a makrobiotika, umesto njega, predlaže upotrebu tradicionalnih zaslađivača kao što su ječmeni i pirinčani slad, piše „Blic“.

„Makrobiotika ne podrazumeva samo korišćenje namirnica koje su tradicionalne. Da bi sve bilo po makrobiotičkim pravilima, ta hrana treba i da se priprema na tradicionalan način: pripremanje na vatri, mlevenje, držanje hrane, sve mora da bude na tradicionalan način“, kaže za „Blic“ nutricionista, Branka Mirković.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako ne koriste meso, makrobiotičari ne unose dovoljno proteina iz mesa u organizam i time nemaju uravnoteženu ishranu, što je glavna tema niza rasprava o tome da li je ovaj način ishrane dobar ili ne.

„Nikada ne ulazim u duhovne razloge, ali postoji dosta ljudi koji imaju problema s varenjem mesa, pa je njima zaista preporučljiva makrobiotička hrana iz zdravstvenih razloga. Da ponovim, treba razlikovati makrobiotiku od vegetarijanstva jer vegetarijanci nemaju pravila o pripremi hrane“, napominje Branka Mirković i dodaje da ovaj način ishrane ne preporučuje mladima.

„Nedostatak proteina, koji je gradivna materija za ćeliju, nemoguće je nadoknaditi bez unošenja mesa. Deci u razvoju svakako ne savetujem ovaj način ishrane, tačnije devojkama do 18. godine i mladićima do 28. jer do tada traje njihov razvoj.“

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: