Grickalice krive za gojaznost zaposlenih žena
Zaposlene žene sve češće pate od gojaznosti zbog nepotrebnog unošenja u organizam visokokaloričnih grickalica, tvrde indijski dijetolozi.
Premda je višak kilograma najveći problem pripadnica ženskog pola, istraživanja pokazuju da 72 odsto žena tokom dana nešto prezalogaji – čips, kolače, bombone – kako bi razbile monotoniju na poslu.
Suprotstaviti se želji da „smire crva“ ne mogu čak ni one pripadnice lepšeg pola koje su na dijeti. Razlog za to je sasvim objektivan, jer kada u krvi opadne nivo glukoze napad gladi može da izazove mučninu i vrtoglavicu. Jedini spas u tom slučaju je da se hitno unesu ugljeni hidrati, kažu stručnjaci.
Stavovi dijetologa se razlikuju pa jedni smatraju da su tri topla obroka dnevno sasvim dovoljna, a sve što se izmenđu njih prezalogaji pretvara se u masnoće.
Drugi eksperti su ubeđeni da se organizam ne sme moriti glađu, jer se posle duge pauze uglavnom unosi se više hrane nego što je zaista potrebno.
Zbog toga treba imati jak doručak pre odlaska na posao i obavezan ručak za vreme pauze. Ukoliko je radni dan duži od običnog, korisno je prezalogajiti, savetuju indijski nutricionisti, a prenose lokalni mediji u Njudelhiju.
Nutricionisti smatraju, osim toga, da bi u ishrani trebalo izbegavati slatkiše, pecivo, kolače, čips, sendviče sa šunkom, jer su ovi proizvodi prekomerno kalorični, sadrže mnogo šećera, soli, masnoća životinjskog porekla, aditiva.
Indijski nutricionisti preporučuju, takođe, da se između obroka uzima bilo koje voće, ali manje slatko, sveže povrće u vidu salata začinjenih biljnim uljem, tost sa nemasnim sirom, suvo voće, orasi, jogurt i drugi kiselomlečni proizovodi bez dodataka, prirodni musli s nemasnim mlekom i belo meso.