Hot-dog puni 90 godina
Prepoznatljiva crvena viršla u kifli prvi put je ponuđena stanovnicima Kopenhagena pre ravno devet decenija. Hot-dog je kasnije postao omiljena brza hrana i u drugim gradovima širom sveta, ali po onoj pravoj, originalnoj recepturi i dalje se pravi samo u danskoj prestonici.
Pre tačno 90 godina, na jednoj uličnoj tezgi u danskoj prestonici, Kopenhagenu, ponuđeno je danas nezaobilazno brzo jelo, hot-dog.
Smatra se da su pedesete godine prošlog veka bile vrhunac popularnosti viršle u kifli na ulicama Kopenhagena, sa više od 500 štandova.
Danas ih ima manje od 60, pregazili su ih suši, kebab, pica i pljeskavice.
Međutim, hot-dog je prešao Atlantik i postao sastavni deo američke kulture. Ipak, izvorna viršla u kifli u Kopenhagenu se razlikuje od svih drugih i takva još privlači brojne sladokusce.
U Danskoj je poznata kao polser (Rød Pølse ili Pølser), što doslovno znači crvena kobasica.
Tradicionalno se služi sa kečapom, senfom, prženim lukom i krastavčićima, najčešće u kifli, ali je moguće dobiti sve to i odvojeno, ukoliko mušterija želi da dozira sastojke tokom obroka.