Japanci imaju „SUŠI“ gen u stomaku
Naučnici su otkrili crevne bakterije koje u sebi sadrže „suši“ gen koji pomaže varenje tog tradicionalnog japanskog jela.
Prisustvo ovih bakterija u želucu karakteristično je za Japance koji konzumiraju velike količine ribe.
Testovi koji su rađeni na američkim volonterima pokazali su, međutim, da kod njih ne postoji nikakav trag ovog gena.
Istraživači su ustanovili da se gen za enzim koji razgrađuje morsku bakteriju Zobellia galactanivorans, koja se hrani algom iz porodice porfira, nalazi u genomu bakterijske flore želuca Japanaca, ali ne i Amerikanaca, na primer.
– Ovo otkriće nam pokazuje kako raznovrsnost bakterija nastaje i razvija se u našoj utrobi – kazala je Mirjam Čižek sa Univerziteta Pjer i Marija Kiri u Parizu.
– Ono što jedemo i način na koji pripremamo jela mogu da utiču na našu mikrofloru – istakla je ona.
Procenjuje se da Japanci jedu suši još od VIII veka.
(Tanjug)