Kako preživeti sve te količine hrane za praznike

by | decembar 30, 2017

Predstojeći praznici i kuća prepuna ukusne hrane i kolačam alkohol na žurkamam, a povrh svega toga vežbanja se setimo tek negde nkon praznika – ovo predstavlja iskušenje i za najdisciplinovanije među nama.

Nemojte se zalepiti za prazničnu trpezu, jer se to obično završava isprobavanjem svega ponuđenog i prejedanjem, koje naknadno rezultira grižom savesti.

Nakon faze prejedanja sledi faza u kojoj osećamo tromost, težinu i nadutost, često udružene sa osećajem bezvoljnosti, samosažaljenja ili čak depresije.

Evo kako da izbegnnete ovaj osećaj:

  • Dodajte na prazničnu trpezu sveže voće, povrće i jela od integralnih žitarica.
  • Ograničite unos pržene i masne hrane!
  • Ne preskačite doručak, najvažniji obrok u danu, jer se konzumiranjem doručka stimulira pokretljivost creva.
  • Umereno sa alkoholom! Između dve čaše alkoholnog pića popijte čašu obične ili mineralne vode.
  • Izbegavajte pića s kofeinom kao što su kafa i zaslađena gazirana pića. Kofein nadražuje želudac ubrzava stvaranje osećaja gladi i dovodi do nesanice i nervoze.
  • Izbegavajte prejedanje kasno uveče i odlazak na spavanje punog želuca.
  • Brzo se vratite u rutinu! Nakon (preteranog) uživanja u prazničnoj hrani potrebno je vratiti se uobičajenoj ishranii ili jesti laganu hranu.
  • U hladnijim je danima vežbanje je važnije nego u ostalom delu godine zbog „teške“ hrane i jačanja imuniteta. Niske temperature demotivišu i  osobe koje su tokom godine ne propuštaju treninge – jednostavno je lakše sedeti u toplom.

Ne spavajte zimski san, pokrenite se! Zima nam nudi mnoge zanimljive aktivnosti poput klizanja, skijanja, sanjkanja, planinarenja i hodanja šumom. Jačamo imunitet, srećniji smo i zadovoljniji pa sprečavamo i višak kilogrma.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… 6 trikova za instant ravan stomak

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu

Foto: Instagram

Članak se nastavlja posle reklama

A.G.

 

Članak se nastavlja posle reklama