
Kako se pravi proteinska pica?

Da li ste spremni za ukusnu, zdravu i brzu alternativu klasičnoj italijanskoj slanoj poslastici? Ovo je proteinska pica koju ćete obožavati!
Ako želite da uživate u ukusu pice bez griže savesti, imamo idealno rešenje za vas! Predstavljamo recept koji koristi grčki jogurt i lagane sastojke, savršen za svakoga ko želi zdraviju verziju popularnog jela.
Proteinska pica
Sastojci:
1/4 šolje grčkog jogurta (koristite jogurt sa manjim procentom masnoće kako biste dobili više proteina)
1/2 šolje brašna po izboru (preporučujemo integralno ili ovseno brašno za još zdraviju varijantu)
1 kašičica praška za pecivo
Malo soli (prstohvat ili po ukusu)
2 kašike paradajz sosa ili pasirane rajčice
50 g pečene piletine ili ćuretine, tanko narezane (možete koristiti i ćureću šunku)
50 g lagane mocarele ili nekog drugog laganog sira po želji
Origano po ukusu
Priprema ovog ukusnog obroka je izuzetno brza i jednostavna.
Način pripreme:
- Prvo uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni Celzijusa. Dok čekate da se rerna zagreje, pripremite testo za vašu zdravu picu. U činiji pomešajte grčki jogurt, brašno, prašak za pecivo i malo soli. Mešajte sastojke dok ne dobijete ujednačeno, mekano testo. Ukoliko je testo previše lepljivo, slobodno dodajte još malo brašna. Cilj je da testo bude kompaktno, ali ne i tvrdo.
- Zatim stavite papir za pečenje na pleh i testo oblikujte u tanku, okruglu ili ovalnu podlogu za picu. Idealna debljina testa trebalo bi da bude oko pola centimetra kako bi se testo brzo ispeklo i bilo hrskavo.
- Kada ste oblikovali testo, stavite ga u zagrejanu rernu na prethodno pripremljen pleh i pecite oko 5-6 minuta. U ovom koraku testo treba da se blago podigne i postane čvršće, što će olakšati nanošenje sosa i ostalih sastojaka.
- Nakon prvog pečenja, izvadite testo iz rerne i ravnomerno premažite paradajz sosom. Pazite da sos ne stavite previše blizu ivica, kako bi testo zadržalo svoju hrskavost. Potom preko sosa rasporedite komadiće prethodno pripremljene pečene piletine ili ćuretine, vodeći računa da sastojci budu jednako raspoređeni.
- Preko mesa pospite narendanu ili sitno isečenu laganu mocarelu ili neki drugi sir po želji. Važno je da odaberete lagane sireve sa nižim procentom masti, kako biste održali zdravu strukturu recepta. Na kraju, obilno pospite sušeni origano za pravi ukus pice koji svi obožavaju.
- Vratite picu nazad u rernu na dodatnih 10 minuta ili sve dok sir ne postane rastopljen i blago zlatan, a ivice testa lepo hrskave.
- Kada je vaša zdrava pica gotova, izvadite je iz rerne i ostavite nekoliko minuta da se prohladi. Po želji možete dodati i svež bosiljak ili rukolu, čime ćete dodatno obogatiti ukus i nutritivne vrednosti obroka.
Osim što je ova pica izuzetno ukusna, bogata je proteinima, vlaknima i zdravim mastima koje će vas zasititi na zdrav način. Savršena je kao brz ručak, večera ili užina između obroka. Ovaj recept je odličan izbor za sve one koji žele da se hrane zdravo, ali ne žele da se odreknu omiljenih jela.
Priprema ove zdrave pice sa grčkim jogurtom traje ukupno oko 20 minuta, što je čini idealnim obrokom za užurbane dane kada vam nedostaje vremena za duže kuvanje.
Probajte ovaj recept i uživajte u ukusnoj, zdravoj i brzoj varijanti pice koja će osvojiti i najveće gurmane!
Najnovije sa CasaDesign portala
Nastavite da čitate
