Kako se rešiti mamurluka?

by | januar 1, 2013

Iako niko ne voli mamurluk, tokom praznika smo skloni preterivanju u jelu i piću. Mamurluk je, ustvari, niz neprijatnih simptoma koji se javljaju zbog uživanja u velikim količinama alkohola. Neki od najčešćih simptoma su dehidracija, bolovi u želucu, glavobolja i loš san.

Ukoliko ste i vi sinoć popili koju čašicu više, donosimo vam nekoliko saveta kako najlakše možete da se vratite u formu:

Voda je najbolji lek za mamurluk. Naizmenično ispijanje čaše vode i alkoholnog pića može sprečiti pojavu mamurluka. Mineralna voda s dodatkom limete ili limuna predstavlja idealnu zamenu za koktel jer sprečava gubitak tečnosti koja se javlja tokom ispijanja alkohola. Popijte čašu ili dve vode pre odlaska u krevet, kako biste sprečili dehidraciju.

Izvrstan lek protiv mamurluka je vitamin B. Jedite žitarice s mlekom i bananom kako biste nadoknadili gubitak kalijuma i ostalih minerala. Banane deluju umirujuće na probavni trakt i osiguravaju „čvrstu“ količinu hrane u želucu. Jaja takođe smanjuju negativne umanjuju mamurluka jer sadrže amino kiseline.

Članak se nastavlja posle reklama

Đumbir je poznat kao dobar lek za smirivanje mučnine i želučanih problema. Skuvajte čaj od đumbira koristeći desetak listića svežeg đumbira. Ubacite ih u četiri šoljice ključale vode i kuvajte oko deset minuta. Izvadite đumbir, dodajte limunov sok i kašiku meda i čaj je spreman.

Posle „lude“ noći, izbegavajte začinjenu hranu kao što su ljuti sosevi jer mogu uznemiriti vaš želudac. Takođe, izbegavajte alkohol u narednih 48 sati jer, u ovom slučaju, ne važi poslovica „klin se klinom izbija“.

Jedan od najvećih mitova je da masna hrana ublažava mamurluk. Alkohol uzrokuje pad šećera u krvi, zbog čega vaš mozak misli da su mu potrebne kalorije. Tako da imate potrebu za masnom hranom, iako se od nje nećete osećati bolje.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Life Content

Tagovi: