KALCIJUM iz mleka produžjuje život
Deca koja u ishrani imaju mnogo kalcijuma imaju i manji rizik za prevremenu smrt od moždanog udara, ali i drugih bolesti, pokazalo je novo istraživanje koje su sproveli britanski i australijski naučnici.
Istraživači iz britanskoga grada Bristola i australijskoga Brisbanea sproveli su istraživanje koje je trajalo 65 godina, a u koje je bilo uključeno 4 374 ljudi.
Istraživanje je pokazalo da bi količina mlečnih proizvoda i kalcijuma u ishrani mogla da utiče na dužinu života. Pokazalo se da što je veći unos kalcijuma u detinjstvu, to je manji rizik za smrt zbog moždanog udara.
Osim toga, deca koja su u ishrani imali najviše mlečnih proizvoda i kalcijuma imala su i uopšteno najmanju smrtnost.
U članku objavljenom u časopisu „Health“, istraživači su zaključili:
– Deca koja su tokom 30-ih godina prošlog veka imala ishranu bogatu kalcijumom imala su manji rizik za smrt zbog moždanog udara. Ishrana deteta koja sadrži mnogo kalcijuma i mlečnih proizvoda povezana je sa manjom smrtnosti zbog bilo kojeg razloga posle u životu.
Moždani udar je treći najčešći uzrok smrti u razvijenim zemljama. Samo se 26 odsto ljudi koji dožive moždani udar se potpuno oporavi.