Konzumiranje ribe smanjuje rizik od šloga

by| januar 16, 2011

Švedski naučnici sa Instituta Karolinska u Stokholmu su izračunali da su osobe koje jedu ribu više od tri puta nedeljno izložene za 16 odsto manjem riziku od moždanog udara.

Istraživači napominju da se radi o učinku koji se može usporediti sa efektom uzimanja statina – lekova namenjenih snižavanju koncentracije holesterola u krvi, prenosi BBC.

U desetogodišnjoj studiji, u kojoj je učestvovalo 34.670 ispitanica starosti od 49 do 83 godine, naučnici pozitivan učinak takve ishrane objašnjavaju delovanjem omega-3 masnih kiselina koje dovode do snižavanja krvnog pritiska i smanjenja koncentracije masti u krvi.

 

Naučnici takođe navode da zdrav životni stil može dovesti do smanjenja rizika za prvi moždani udar i to za 80 odsto.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Lekari upozoravaju da su glavni faktori rizika za moždani udar godine starosti, nepravilna ishrana, pušenje, visok krvni pritisak i povišen nivo holesterola u krvi.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: