Manja PROIZVODNJA MESA bi poboljšalo zdravlje planete
Smanjenje proizvodnje i konzumacije mesa za 30 odsto smanjilo bi emisiju ugljen dioksida i unapredilo zdravlje u zemljama u kojima se jede najviše mesa.
Pomoću računarskog modela britanski i američki naučnici predviđaju da povećanje efikasnosti i smanjenje zavisnosti o fosilnim gorivima u poljoprivredi neće biti dovoljno da se ostvare ciljevi koji se odnose na smanjivanje emisije CO2.
Međutim, kombinovanje ovih koraka s 30-postotnim smanjenjem stočarstva u zemljama koje proizvode mnogo mesa i odgovarajuće smanjenje konzumacije mesa, vodilo bi do „znatne koristi za javno zdravlje“, kažu naučnici.
Studija je ustanovila da bi u Britaniji ovakvo smanjenje zasićenih masnih kiselina životinjskog porekla kod odraslih smanjilo i broj iznenadnih smrtnih slučajeva od srčanih bolesti za 17 odsto, što odgovara broju od 18.000 ljudi.
U Sao Paulu u Brazilu to bi značilo 1.000 smrtnih slučajeva manje za godinu dana.