Mediteranskom ishranom protiv RAKA želuca

by| januar 19, 2010

mediteranska ishranaMediteranski način ishrane može da pomogne u smanjenju rizika obolevanja od raka želuca, poručili su španski stručnjaci iz Katalonskog instituta za onkologiju.

Tradicionalna ishrana Grka, Italijana i drugih mediteranskih naroda ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući i zaštitu od malignih bolesti, ističu španski stručnjaci, na čelu sa dr Karlosom Gonsalesom.

 

Proveravajući da li mediteranska ishrana smanjuje rizik od raka želuca, koji je drugi najznačajniji uzročnik smrti među svim vrstama raka u svetu, tim iz Barselone je analizirao rezultate evropskog istraživanja o raku i ishrani (EPIC).

 

Članak se nastavlja posle reklama

Istraživanja je obavljeno na 485.044 muškaraca i žena, starosti od 35 do 70 godina, iz deset evropskih zemalja.

 

Ispitanici su ocenjivani po skali od 1 do 18, na bazi toga koliko je njihova ishrana bila bliska mediteranskoj, koja je bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom, žitaricama i maslinovim uljem, a relativno siromašna crvenim mesom i mlečnim proizvodima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tokom devet godina sprovođenja EPIC-a, od raka želuca obolelo je 449 ispitanika. Ispostavilo se da je rizik od dobijanja te vrste raka smanjen 33 odsto kod onih čija je ishrana bila najpribližnija mediteranskoj.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Za svaki poen više na skali, rizik od raka želuca smanjivao se za pet odsto.

 

Među osobama kojima se dijagnostikuje rak želuca, samo 23 odsto preživljava pet godina, napominju španski stručnjaci.

 

Članak se nastavlja posle reklama

(Tanjug)

Tagovi:





Kliknite na video da saznate više: