OPREZ: KONZERVE s paradajzom ispuštaju opasni estrogen!
Dobro informisani naučnici ne konzumiraju paradajz iz konzervi jer unutrašnjost ove ambalaže je presvučena hemijskim jedinjenjem koji curi u paradajz.
Dakle, unutrašnjost metalnih konzervi sadrže bisfenol A, sintetički estrogen koji se povezuje s nizom bolesti poput onih vezanih za reprodukciju, dijabetes i gojaznost. Nažalost, kiselina (izrazita kod paradajza) uzrokuje da bisfenol A (BPA) curi u sadržaj konzerve. Istraživanja su pokazala da telo većine ljudi sadrži BPA u količini koja prelazi granicu posle koje ovaj spoj štetno deluje na proizvodnju sperme i uzrokuje oštećenje hromozoma u jajašcima životinja.
– Iz jedne litre konzerviranog paradajza može da se dobije 50 mcg BPA-a, a ta količina uticaće na ljude, posebno mlade. Ja se lično ni ne približavam konzerviranom paradajzu – kaže dr Sal sa Fakulteta u Mizuriju.
Umesto onih iz limenih konzervi jedite paradajz u staklenim bočicama ili papirnoj ambalaži.
Bisfenol A je hemikalija koja se koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike (tvrda prozirna plastika) pa se nalazi u mnogim proizvodima poput plastičnih dečjih bočica, posuda za hranu (za mikrotalasne pećnice), u konzervama i limenkama za piće (BPA se koristi za unutrašnje oblaganje metalne ambalaže).