Otac jede, a kćerka (ne) dobija dijabetes!
Dok su štetni uticaji loše ishrane kod majki odavno poznati, najnovije istraživanje pokazuje da budući očevi takođe treba dobro da vode računa o svojoj ishrani. Ono takođe pruža i moguće objašnjenje za epidemijske razmere dijabetesa koja se širi u industrijslki razvijenim zemljama.
Profesorka Margaret Moris, endokrinolog sa Univerziteta Novog Južnog Velsa u Sidneju, u Australiji, sa saradnicima, hranili su mužjake laboratorijskih pacova masnom hranom.
Na ogromno iznenađenje otkrili su da se kod ćerki koje su začeli pregojazni mužjaci obolele od dijabetesa pre nego što su ušle u pubertet.
Koncentracija glukoze u njihovoj krvi bila je dvostruko veća nego u krvi ženki čiji su očevi bili „vitki“. Takođe, ćerke predebelih mužjaka takođe su proizvodile samo polovinu količine insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi, u odnosu na ženke čiji su očevi bili „vitki“.
„Ako bi se slična situacija zapazila kod čoveka, to naglašava potrebu da muškarci ozbiljno povedu računa o svojoj ishrani, da se hrane zdravo i kontrolišu telesnu težinu, ne samo zbog sopstvenog već i zbog zdravlja svojih budućih ćerki. Jer – debeo otac začinje bolesnu ćerku“, upozorila je profesorka Moris u izjavi za časopis Nejčer.
Analize genetskog materijala ćerki pokazale su da su nasledile DNK sa enormnim „epigenetskim promenama“. Naučnici pretpostavljaju da je ovo izazvano kad je DNK u spermi bila izložena „snažnom napadu masti iz hrane“.
Otkriveno je da su promene koje su izazvane kroz proces po imenu metilacija preinačile aktivnost 642 gena povezanih sa stvaranjem insulina u pankreasu.