Otac jede, a kćerka (ne) dobija dijabetes!

by| oktobar 29, 2010

Dok su štetni uticaji loše ishrane kod majki odavno poznati, najnovije istraživanje pokazuje da budući očevi takođe treba dobro da vode računa o svojoj ishrani. Ono takođe pruža i moguće objašnjenje za epidemijske razmere dijabetesa koja se širi u industrijslki razvijenim zemljama.

DijabetesProfesorka Margaret Moris, endokrinolog sa Univerziteta Novog Južnog Velsa u Sidneju, u Australiji, sa saradnicima, hranili su mužjake laboratorijskih pacova masnom hranom.

Na ogromno iznenađenje otkrili su da se kod ćerki koje su začeli pregojazni mužjaci obolele od dijabetesa pre nego što su ušle u pubertet.

 

Koncentracija glukoze u njihovoj krvi bila je dvostruko veća nego u krvi ženki čiji su očevi bili „vitki“. Takođe, ćerke predebelih mužjaka takođe su proizvodile samo polovinu količine insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi, u odnosu na ženke čiji su očevi bili „vitki“.

Članak se nastavlja posle reklama

 

„Ako bi se slična situacija zapazila kod čoveka, to naglašava potrebu da muškarci ozbiljno povedu računa o svojoj ishrani, da se hrane zdravo i kontrolišu telesnu težinu, ne samo zbog sopstvenog već i zbog zdravlja svojih budućih ćerki. Jer – debeo otac začinje bolesnu ćerku“, upozorila je profesorka Moris u izjavi za časopis Nejčer.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Analize genetskog materijala ćerki pokazale su da su nasledile DNK sa enormnim „epigenetskim promenama“. Naučnici pretpostavljaju da je ovo izazvano kad je DNK u spermi bila izložena „snažnom napadu masti iz hrane“. 

Otkriveno je da su promene koje su izazvane kroz proces po imenu metilacija preinačile aktivnost 642 gena povezanih sa stvaranjem insulina u pankreasu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: