Povrće pripremajte na niskim temperaturama
Povrće je neprocenjiv izvor vitamina, minerala i vlakana, ali ovi hranljivi sastojci se često, prilikom pripreme, unište. Kako biste sačuvali ove blagodeti, važno je da povrće jedete sirovo, ili ga kuvate na niskim temperaturama.
Povrće nemojte kuvati predugo. Koristite vrlo malo vode i, kad god ste u mogućnosti, pripremajte ga na pari. Trudite se da povrće bude u komadu, ili krupno isečeno. Tako će, na primer, krompir pečen u komadu ili kuvan u ljusci zadržati više hranljivih stvari nego pire krompir.
Druga ocija za pripremu povrća je kuvanje u mikrotalasnoj pećnici. Brokoli skuvan u mikrotalasnoj može zadržati do 80 odsto više vitamina C, u odnosu na druge načine pripreme. Sa većinom povrća nećete pogrešiti ako ga skuvate ili ispečete, a šargarepa, celer, luk, blitva i mahunarke dobro će se “snaći” i u tiganju, na malo ulja. Dovoljno je da ih dinstate nekoliko minuta.
Ukoliko šargarepu i brokoli dinstate ili kuvate na pari, oslobađa se karotenoid – snažan antioksidans koji je dobar u prevenciji karcinoma.
Dinstanje je idealno za šparglu, mlade artičoke, grašak, papriku, luk i pečurke. Ukoliko hranu pržite na visokoj temperaturi, neophodno j stalno mešanje kako hrana ne bi zagorela. I dinstanje i prženje biće kvalitetnije s uljem koje dobro podnosi visoke temperature, kao što je na primer ulje
Hrana se prži na visokoj temperaturi i potrebno ju je stalno miješati da ne zagori. I pirjanje i prženje bit će kvalitetnije s uljem koje dobro podnosi visoke temperature, kao što je ulje uljane repice.
Mahunarke ili brokoli možete i blanširati. U proključalu vodu dodajte povrće, te kuvajte na jakoj vatri. Druga mogućnost je kuvanje na umerenoj temperaturi, što je dobra tehnika za pasulj, krompir, repu i drugo korenasto povrće koje mora duže da se kuva kako mi omekšalo.
Tekst: Life Content
Izvor: 24sata.hr