Prejeli ste se? Evo šta (ne) treba da radite
Praznična trpeza podrazumeva gomilu ukusnih i izuzetno kaloričnih jela – od raznog mesa preko sarme, salata sa majonezom, do ukusnih torti i kolača. Ako ni vi niste uspeli da odolite slasnim đakonijama, pratite sledeće savete kako biste se bolje osećali.
Posle prejedanja izbegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, i hranu sa puno šećera. Unosite dovoljno cinka – nekoliko badema, ćuretinu i suve kajsije.
Takođe, u smanjenju nadutosti može da vam pomogne probiotski jogurt, a prednost dajte tečnosti. Jedite čorbe od povrća, kompot, bareno povrće i salate. Za bolje varenje preporučuje se da popijete espreso kafu, čaj od nane ili matičnjaka.
Ako nemate nameru da danima osećate posledice preterivanja s hranom i pićem, držite se sledećih saveta:
- Klasičan jelovnik učinite zdravijim: umesto proje sa sirom i suhomesnatim proizvodima, za predjelo napravite samo proju i vitaminsku salatu. U sarmu ne stavljajte suvo meso nego pred kraj kuvanja dodajte malo ulja sa alevom paprikom ili drugim biljnim začinima.
- Jedite meso, ali bez kožice.
- Odaberite piće – aperitiv ili čašu alkohola uz obrok – ne jedno i drugo.
- Zasladite se parčetom torte ili kolača. Ne isprobavajte sve đakonije.
Izvor: 24sata.info