Rasveta može da utiče na UKUS VINA
Naučnici su otkrili da isto vino ima bolji okus pod crvenim ili plavim svetlom.
Već je odranije poznato da boja određenog pića može da utiče na njegov ukus. Međutim, naučnici sa Instituta za psihologiju „Gutenberg“ u Maincu otkrili su i da rasveta prostorije takođe utiče na ukus pića, konkretnije vina.
Istraživanje je sprovedeno na 500 učesnika koji su odgovarali kako im se sviđa određeno vino i koliko bi za njega platili. Pokazalo se tako da im je isto vino imalo bolji ukus kad su ga pili pod crvenim ili plavim svetlom, za razliku od zelenog ili belog svetla.
Isto vino imalo je 1.5 puta bolji ukus na crvenom svetlu, a imalo je i snažniji voćni ukus nego pod belom ili zelenom rasvetom. Takođe su ispitanici za vino pod crvenim svetlom bili spremni više i da plate za njega.
– ‘Ekstremni uslovi rasvete u nekim barovima ili restoranima bez sumnje mogu da imaju uticaj na ukus vina – kaže dr Daniel Oberfeld-Tvistel koji savetuje da se ozbiljno kušanje vina održava pod neutralnim osvetljenjem.
Pravi razlog zašto vino ima drugačiji ukus pod različitom rasvetom još nisu otkrili. Delimično objašnjenje moglo bi da glasi ovako: ako mislimo da je vino ukusnije pod određenim svetlom, to je možda zato što neke boje svetla i inače smatramo prijatnijim, pa nam je i samo vino ukusnije i bolje.