RIBLJE ULJE smanjuje rizik od raka?
Žene koje redovno uzimaju kapsule ribljeg ulja su možda pod manjim rizikom da obole od kancera dojke, poručuju američki stručnjaci iz Centra za istraživanje raka „Fred Hačinson“ u Sijetlu.
Istraživanje je obavljeno na 35.016 žena koje su prošle menopauzu, starosti od 50 do 76 godina. Njima je, između ostalog, postavljeno i pitanje o eventualnom konzumiranju ribljeg ulja i nekih drugih dodataka ishrani.
Ispitanice su praćene tokom šest godina i za to vreme njih 880 je obolelo od raka dojke. Ispostavilo se da su one koje su na početku studije prijavile redovno uzimanje ribljeg ulja, bile izložene za trećinu manjem riziku od raka dojke od ostalih, čak i kada su imale rizične faktore za ovu bolesti, kao što su gojaznost, preterano konzumiranje alkohola ili sedeći način života.
Budući da je ovo bila samo tzv. „opservaciona“ studija, kod koje se ne može demonstrirati odnos uzrok – posledica, još je rano da se svim ženama savetuje da posle menopauze počnu da uzimaju riblje ulje kako bi smanjile rizik od raka dojke, upozoravaju američki stručnjaci.
Oni ipak naglašavaju da je riblje ulje važan izvor omega-3 masnih kiselina, za koje se već pokazalo da mogu da snize nivo triglicerida, kao i visok krvni pritisak i rizik od srčanog udara kod ljudi koji već imaju neku srčanu bolest ili da smanje rizik od srčanih oboljenja kod zdravih osoba.
Biološki je objašnjiva i eventualna moć ribljeg ulja da spreči rak dojke, ističe vođa istraživanja dr Emili Vajt, koja navodi da je ovo ulje poznato po tome što ima antizapaljensko dejstvo, a za hronične zapaljenske procese u telu se veruje da igraju izvesnu ulogu u razvoju i širenju kanceroznih ćelija.
Riblje ulje se smatra proizvodom bezbednim za upotrebu. U retkim slučajevima ono može da dovede do prolaznih stomačnih problema, gorušice, a ako se uzima u preteranim količinama, i do krvarenja.