Sačuvajte preplanuli ten i nakon letovanja
Konačno ste dočekali taj godišnji odmor, otputovali na željenu destinaciju, uživali u suncu i dobili zanosan preplanuli ten. No, sve se to brzo završilo, vratili ste se radnim obavezama, ne izlazite iz kancelarije i boja je polako počela da „spada“. Uz ovih sedam saveta sačuvaćete preplanuli ten i nakon povratka s letovanja!
1. Piling pre sunčanja
Postavite dobre temelje za preplanulu put. Pre izlaganja suncu napravite kvalitetan piling tela i odstranite sve mrtve ćelije. Tako pripremljena koža i otvorene pore bolje će ‘upiti’ sunčevu svetlost, osigurati vam lakše tamnjenje pa će i preplanula put duže trajati.
2. Zaštitne kreme s visokim faktorom
Boja koju ste postigli postepenim izlaganjem duže će biti postojana od brzog ‘pečenja’ na najjačem suncu. Pritom ne zaboravite da redovno nanosite preparate sa visokim zaštitnim faktorom na sve izložene delove tela.
3. Hidratacija tela
Boja će vam biti postojanija ako kožu nakon sunčanja održavate vlažnom, mekom i glatkom. Priuštite sebi svakih nekoliko dana kupku na bazi maslinovog ulja ili kokosa, a obavezno se mažite omiljenim hidratantnim mlekom za telo.
4. Jaka hemijska sredstva za tuširanje
Izbegavajte jake kupke u ličnoj higijeni i tuširajte se isključivo mlakom vodom.
5. Trljanje peškirom
Zaboravite na frotirske peškire i snažno trljanje tela nakon tuširanja ili kupanja. Poželjnije je osušiti se na vazduhu. Dodatan efekat postići ćete ako na mokru kožu nanesete dečje ulje za telo.
6. U borovom hladu
Održavajte preplanulu put ‘skrivanjem’ u hladu. Da, dobro ste pročitali. Sunčevi zraci dopreće do vas i u hladovini, ali će onemogućiti da izgorite. Ne zaboravite na hidrataciju! Popijte barem osam čaši vode dnevno, a koristan će biti i zeleni čaj.
7. Narandžasta i zelena hrana
Karotenoidi koji se nalaze u povrću i voću narandžaste, crvene i zelene boje zaslužni su za tamnjenje kože, a pomoći će vam i da održite boju postojanom. U svakodnevnu ishranu uključite paradajz i papriku. Napravite smoothie od šargarepe, kajsije, dinje i breskve, a jedite i puno spanaća, kelja, kupusa te zelene salate.
Izvor: zadovoljna.hr
M.K.