Šampanjac je dobar za MOZAK i SRCE
Bliže se praznici, a ako vam je potreban izgovor da popijete jednu čašu više, eto vam dobar razlog: penušava tečnost je korisna za srce.
Britanski naučnici otkrili su kako je šampanjac pun polifenola, biljnih hemikalija koje proširuju krvne sudove, smanjujući pritisak na srce i mozak. Smatraju kako ti korisni spojevi ipak nisu ograničeni samo na skupe šampanjce već mogu da se pronađu i u jeftinijim varijantama šampanjca i vina.
Studija Fakulteta „Reading“ nadovezuje se na predhodna otkrića o tome kako dve čaše vina dnevno mogu da smanje rizik od srčanih i kardiovaskularnih problema. Za polifenole se smatra kako povećavaju plinove dušikovog oksida u krvi, koji zatim proširuju krvne sudove. U relativno velikim količinama može ih se pronaći u crvenom vinu, ali ne i u belom.
Polifenoli se takođe mogu pronaći i u čaju, maslinovom ulju, luku, brokuli i borovnicama. Ali kako navodi istraživač dr Jeremi Spenser: ˝Korist je jednaka, ali nije toliko zabavno kao kad je reč o šampanjcu.