Šećer povećava rizik od srčanog udara
Ljudi koji žele da izbegnu srčane probleme trebalo bi da vode računa koliko šećera se nalazi u njihovoj ishrani i da smanje unos na optimalni nivo – do 100 kalorija za žene, i do 150 za muškarce.
Od 1900. godine do danas korišćenje šećera na globalnom nivou povećano je sa 11 na oko 145 miliona tona godišnje. Stručnjaci to objašnjavaju porastom populacije i boljim ekonomskom statusom. Šećer, koji je nekada bio redak dodatak jelima, sada je postao neizbežan sastojak.
Dr Mirijam Vos sa Univerziteta Imori u Atlanti i njeni saradnici obavili su istraživanje koje je pokazalo da unošenje velike količine šećera može da dovede do povećanja nivoa masti u krvi. A visoki nivoi holesterola i triglicerida povećavaju opasnost od kardiovaskularnih oboljenja.
U istraživanju, koje je trajalo šest godina, korišćeni su podaci američke vlade o ishrani i praćen je nivo masnoće u krvi šest hiljada odraslih osoba, koje su bile podeljene u pet grupa, u zavinosti od dnevne količine šećera koju su unosili.
„Grupa koja je konzumirala najviše šećera, unosila je u proseku 46 kašičica šećera. Grupa koja je konzumirala najmanje, unosila je prosečno tri kašičice na dan“, kaže dr Vos i dodaje: „Zaključili smo da oni koji uzimaju dosta šećera imaju više rizičnih faktora za kardiovaskularna oboljenja“.
Među njih, na primer, spada smanjenje takozvanog „dobrog holesterola“. Istraživanje je pokazalo da unošenje velike količine šećera negativno utiče na nivo „dobrog holesterola u krvi“, koji je dobar za srce i krvne sudove.
„Vrlo zanimljiv podatak iz ovog istraživanja je da sa povećanjem unošenja šećera raste broj triglicerida, dok se dobar holesterol smanjuje“, priča Vosova.
Naučnici su otkrili da je nivo dobrog holesterola kod onih koji su konzumirali najviše šećera bio za 20 odsto niži od nivoa zabeleženog kod osoba koje su unosile najmanju količinu šećera.
Ljudi koji žele da izbegnu srčane probleme trebalo bi da vode računa koliko šećera se nalazi u njihovoj ishrani i da ga na osnovu toga smanje na optimalni nivo, preporučuju stručnjaci. Američko udruženje kardiologa preporučuje ženama da dnevno unose do 100 kalorija šećera a muškarcima ne više od 150 kalorija, prenosi časopis „Sajens“.
Izvor: FoNet