Sok od narandže JAČA KOSTI
Kravlje mleko oduvek se smatralo najboljim izvorom nutrijenata potrebnih za izgradnju čvrstih kostiju, međutim, studije sprovedene u Americi pokazale su da organizam jednako dobro, ako ne i bolje, apsorbuje kalcijum i vitamin D iz soka ceđene narandže.
Ovaj napitak odličan je izvor vitamina C – vrednog antioksidanta koji dodatno pomaže pri iskorišcavanju kalcijuma u organizmu. S druge strane, slatki gazirani sokovi sadrže fosfornu kiselinu, koja podstice izbacivanje kalcijuma iz tela putem urina. Zato, želite li da ojačate kosti, izbegavajte ovu vrstu napitaka.
Svaka četvrta žena u svetu pogođena je osteopenijom – blažim oblikom i stanjem koje prethodi smanjenju gustine kostiju – osteoporozi. Američki lekar Maošing Ni, autor knjige „Second Spring“, kao najbolju zaštitu od ove bolesti, osim soka od narandže, savetuje ishranu bogatu zelenim lisnatim povrćem, mahunarkama i semenkama.
Ove namirnice bogate su lako apsorbujućim kalcijumom, pa su pogodne i za ljude koji loše podnose teže probavljive mlečne proizvode.