Sok od paradajza je najukusniji u avionu
Ketering Lufthanze u avionima posluži 1,7 miliona litara soka od paradajza svake godine.Naučnici su otkrili da hrana u avionu mora biti jače začinjena nego ona na zemlji.
Zašto ljudi toliko naručuju sok od paradajza kada su u avionu? Na to pitanje su poslednjih meseci pokušavali da odgovore istraživači Instituta Fraunhofer iz Holckirhena kod Minhena. I našli su razloge.
Kako je moguće da samo ketering Lufthanze u avionima posluži 1,7 miliona litara soka od paradajza svake godine?
Naučnici se nisu zadovoljili odgovorom samo na to pitanje: hteli su da otkriju koliko nam se menja ukus za hranu i piće dok letimo.
Za sada naučnici znaju da se na približno 10 kilometara visine vlažnost vazduha u avionu smanjuje za nekih 15 odsto, a niži pritisak svu tečnost u telu potiskuje na gore. Takodje, kada je manja vlažnost vazduha i grlo se brže suši što izaziva žedj. Sve ovo zajedno ima još jedan efekat – u opisanim uslovima receptori ukusa i mirisa sporije i teže šalju signale do mozga.
„To je kao prehlada“, rekao je nemačkom državnom radiju „Dojče vele“ Florijan Majer koji predvodi tim istraživača.
U putničkoj test kabini su i test putnici. Sedišta vibriraju, buka je ista kao u pravom avionu, a ljudi razgledaju menije i razmišljaju šta da naruče za jelo i piće.
Istraživači su već otkrili da hrana u avionu mora biti jače začinjena nego ona na zemlji.
„Začinjena hrana poput kineske ili indijske je uvek tražena, dok recimo u ribu sa belim sosom mora da se doda još začina kako bi se pojačao ukus“, kaže Majer.
Lufthanzini dobavljači hrane su, na osnovu ovih testova, već ubacili više soli u lepinje i kifle.
Začini otkrivaju i zašto je sok od paradajza toliko tražen – on naime ima prilično soli i bibera u sebi.
Izvor: Tanjug