Stvoren „niskorizični“ kikiriki
Novo naučno otkriće koje bi moglo da olakša život milionima ljudi je kikiriki koji ne izaziva alergiju, izveštava „Dejli telegraf“.
Koštunjavo voće jedan je od najčešćih uzroka alergije na hranu, od koje samo u Britaniji pati 250.000 ljudi, a kontakt sa samo malim količinama kikirikija u stanju je da izazove reakciju sa fatalnim ishodom.
Londonski list, kako prenosi Bi-Bi-Si na srpskom, podseća da alergije prouzrokuju proteini u koštunjavom voću, navodeći da su naučnici utvrdili tri glavna proteina koji izazivaju probleme.
Upoređujući devet stotina vrsta kikirikija, istraživački tim za alergije na hranu iz ministarstva poljoprivrede SAD, uspeo je da ukrštanjem odgaji vrstu sa najmanjim nivoom problematičnih proteina.
Rezultat bi mogao da bude masovna proizvodnja kikirikija „niskog rizika“ i nada za milione ljudi širom sveta koji od kikirikija strahuju kao od zmijskog ujeda, piše „Dejli telegraf“.
Izvor: „Dejli telegraf“