Tri vrste ulja koja bi trebalo da uvrstite u ishranu

by | januar 24, 2014

U ishrani je zdravije koristiti različite vrste ulja nego mast ili maslac. Biljna ulja imaju mnogo manje zasićenih masti i ne sadrže holesterol. Dobar su izvor antioksidanasa i vitamina E, veoma korisnih u borbi protiv slobodnih radikala, koji ubrzavaju proces starenja.

kikiriki ulje

Pre nego što počnete da koristite ulje, treba da znate dve stvari:

  • Obratite pažnju na dim

Kada ulje počne da dimi, ono gubi svoja korisna svojstva i proizvodi štetne materije. Ne morate čekati da ulje krene da dimi, dovoljno je da ga grejete dok ne počne da svetluca.

  • Pazite na količinu ulja koju koristite

Većina ljudi koristi previše ulja u toku kuvanja i time samo podiže kalorijsku vrednost hrani. Odraslim osobama se preporučuju dve supene kašike dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

Ekstra-devičansko maslinovo ulje je veoma zdravo. Bogato je nezasićenim mastima koje regulišu nivo holesterola, kao i polifenolima koji smanjuju krvni pritisak i rizik od srčanih oboljenja.

Pored maslinovog, postoje ulja koja su takođe dobra za vaše zdravlje:

Ulje od kikirikija

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo ulje je dobro za srce. Sadrži Vitamin E i resveratrol, antioksidans koji smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Jeftinije je od maslinovog ulja, a podjednako je korisno. Treba mu vremena da počne da dimi i zbog toga je dobar za prženje, pečenje i dinstanje. Većina ulja oksidira i menja svoju molekularnu strukturu pri visokim temperaturama, ali to nije slučaj sa uljem od kikirikija. Ima neutralan ukus i savršen je ako ne želite da osetite prisustvo ulja u hrani.

Ulje od grožđanih semenki

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo ulje sadrži sastojke koji smanjuju rizik od raka. Zbog svog blagog ukusa može se koristiti u spremanju najrazličitijih jela.

Ulje od lanenih semenki

Ovo ulje je sjajno jer je prepuno omega-3 masnih kiselina. Loša strana je to što veoma brzo počne da dim, pa je praktično beskorisno u kuvanju i bolje je koristiti ga u salatama.

Koju vrstu ulja vi koristite?

Tagovi: