Uživajte u jutarnjem napitku: 10 zdravstvenih prednosti kafe
Ispijanje prve jutarnje kafe nezaobilazni je ritual mnogih ljudi širom sveta. No, ovaj topli/hladni napitak, osim evidentnog zadovoljstva koji pruža, kao i efekta bržeg razbuđivanja, obezbeđuje brojne zdravstvene koristi.
Zrna kafe sadrže više od 1.000 sastojaka i na osnovu dosadašnjih naučnih saznanja jasno je da je ovaj napitak iznimno koristan za zdravlje – prvenstveno zbog visokog sadržaja antioksidanasa.
Aromatična zrna obiluju i fitomaterijama (polifenolima) koje stimulišu brojne važne biohemijske procese u našem telu, kao što su imunitet, regeneraciju tkiva i metabolizam.
Većina ljudi prosečno popije tri-četiri kafe dnevno (zbog čega im je ovaj napitak zapravo najveći izvor antioksidanasa u ishrani!). Međutim, opsežna istraživanja pokazuju da veće količine – više od četiri (čak do 12!) dnevno – obezbeđuju prevenciju brojnih teških bolesti, uključujući kardiovaskularna oboljenja, kancer, dijabetes, oboljenja jetre i Alchajmerovu bolest.
Osim značajnog smanjenja rizika od dijabetesa, kancera, oboljenja jetre i pada kognitivne funkcije, koristi kompleksne fitohemije kafe uključujuju:
- Smanjenje oštećenja DNK, koja mogu da ubrzaju proces starenja i izazovu pojavu kancera.
- Kafa (sa ili bez kofeina) snižava rizik od formiranja kamenčića u bubregu za 10%
- Kafa sa kofeinom redukuje opasnost stvaranja kamena u žuči kod pripadnika oba pola.
- Naučnici su otkrili da ovaj napitak stimuliše metabolizam masti i ubrzava proces mršavljenja.
- Povećava energiju i izdržljivost, smanjuje bol u mišićima.
- Istraživanja pokazuju da ispijanje pet šoljica kafe dnevno snižava rizik od pojave depresije za 20%.
- Antibakterijske materije iz zrna kafe sprečavaju formiranje zubnog plaka i pojavu karijesa.
- Sprečava opstipaciju i, uprkos raširenom uverenju da izaziva dehidrataciju organizma, zapravo doprinosi dnevnim potrebama za tečnošću.
- Ubrzava apsorpciju lekova protiv glavobolje i pojačava njihov efekat.
- Rezultati dosadašnjih istraživanja ukazuju na to da su osobe koje konzumiraju veće količine kafe izložene manjem (18%) riziku od kancera bazalnih ćelije (tip kancera kože).
Autor: Life Content