Za božićnom trpezom
Da li ćete se ove godine odlučiti za tradicionalnu ili modernu prazničnu trpezu zavisi samo od vas, ali je vrlo važno da tog dana ispoštujete sve božićne običaje, kao i neka pravila bontona, ponašanja za stolom i pravila serviranja hrane i pića. Donosimo vam nekoliko smernica koje će vam u tome pomoći.
Uobičajeno je da svaki meni započnemo supom, odnosno čorbom ili predjelom, zatim sledi glavno jelo, koje se kod nas obično sastoji iz pečenja sa prilozima i salatama, i na kraju desert.
Vrlo je važno da za svoj meni izaberete i odgovarajuće piće. Najpre se služi aperitiv koji je pije pre jela kako bi otvorio apetit. Kao aperitivi mogu da se posluže sve vrste rakoja, vodka, suvi vermut, martini, šeri, porto, džin tonik i slično. Dakle, sve što je visokopostotni vinski ili biljni destilat, suva i slatka vina i bezalkoholna gorka pića. Aperitivi se služe rashlađeni na 3 stepena Celzijusa, a piju se pre jela ili zauzimanja mesta za stolom.
Ukoliko se vaš gost odlučio da tokom večeri pije pivo, dobro je znati da se ono služi rashlađeno na tri stepena Celzijusa, uz predjelo.
Bela vina su mnogima omiljeni izbor pića i njihove mnogobrojne vrste idu uz brojna jela, najčešće uz jela od belog mesa, teletine, piletine i razne bele ribe. Belo vino, kao i roze, koje se prvenstveno pije uz ribu, poslužuju se rashlađeno na temperaturi od sedam do 11 stepeni.
Crna vina se piju uz tamna mesa, poput jagnjetine, svinjetine, govedine, patke, guske, ćuretine, sve vrste divljači i plavu ribu. Služe se nerashlađena, na sobnoj temperaturi od 19 do 21 stepeni.
Penušava i slatka vina sluće se uz slatka jela i deserte na temperaturi od tri stepena.
Pjenušava i slatka vina (šampanjci, prošek, bakarska vodica i sl.) poslužuju se uz slatka jela i razne deserte na temperaturi od 3 stupnja.
Potrudite se da vam na stolu uvek bude mineralna voda, rashlađena na tri stepena Celzijusa.
Mineralna voda je na stolu za vrijeme jela, a servira se na tri stupnja.
I ne zaboravite, čaše se nikad ne pune do vrha nego najviše do dve trećine.
Izvor: žena.hr