Za Dan zaljubljenih REKORD prodatih čokolada

by| februar 6, 2010

cokoladaZa Dan zaljubljenih 14. februar, samo u Americi se za poklon kupi više od 36 miliona kutija čokolade! To je „sladak“ ali opasan gest.

Čokolada sadrži dosta masnoća, a preterivanje u ovoj poslastici može da izazove gojaznost, povišen holesterol i krvni pritisak.

 

Najnovija istraživanja pokazuju da je za zdravlje dobra samo crna čokolada, ona koju poznajemo kao čokoladu za kuvanje, ali da to ne važi i za mlečnu, belu i crnu čokoladu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Istraživači su ustanovili da crna čokolada može da snizi krvni pritisak kod osoba koje pate od blage hipertenzije, da povećava nivo HDL, takozvanog „dobrog“ holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

 

To je zato što ova vrsta čokolade sadrži antioksidante po imenu flavinoidi koji navode organizam da proizvodi više azotnog oksida. On, pak, širi krvne sudove i sprečava nagomilavanje naslaga u krvnim sudovima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Flavinoidi se mogu naći i u drugim vrstama hrane, uključujući čaj, crni luk, brokoli, soju i vino, ali je kakao, od kojeg se pravi tamna čokolada, izuzetno bogat antioksidantima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Istraživanje dejstva antioksidanata je još uvek na početku i potrebno je proučiti još mnogo detalja, pa stručnjaci kažu da je previše rano da komad čokolade uključite u svoju svakodnevnu ishranu, posebno ako vodite računa o kilogramima.

 

(FoNet)

Tagovi: