Za praznike ode 200 miliona flaša ŠAMPANJCA

by| januar 3, 2010

sampanjac„Kada pobediš, zaslužio si ga! Kada izgubiš, potreban ti je!“ Priča se da je to za šampanjac rekao Napoleon.

Trenutno se čini da je onima koji žive od šampanjca potreban šampanjac – kriza je zahvatila i ovu luksuznu branšu.

Posle godina sve većih zarada, prodaja ovog penušavog vina naglo je pala: 40 miliona flaša manje u odnosu na prethodnu godinu.

 

Osim toga, Nemačka i Francuska su došle na ideju da ponude šampanjac za sve pa su se na brzinu pravile maštovite etikete za flaše koje koštaju desetak evra, što je upola cene tradicionalnih brendova.Time je dugo negovani imidž šampanjca kao pića za elite, konačno doživeo svoj Vaterlo.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Vino iz Šampanje je bilo poznato na francuskom dvoru još u 16. i 17. veku. No, bilo je to obično vino, bez mehurića. Legenda kaže da je Šampanjac, ovakav kakvog ga danas poznajemo, izum benediktinskog monaha Dom Perinjona. Alin Milej, turistički vodič, kaže da to nije tačno.

 

Članak se nastavlja posle reklama

– Dom Perinjon je mit. O tome nema nikakvih dokaza. Šampanjac nema ni poreklo ni izumitelja. Šampanjac je sam sebe stvorio.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Dom Perinjon je bio majstor u tome da meša vina iz različitih oblasti i iz različitih buradi – na kraju bi rezultat uvek bio bolji od vina s kojim bi započeo. Osim toga on je otkrio način da se od crnog grožđa pravi belo vino tako što se ljuska brzo odvoji od soka.

 

Oblast Šampanja se nalazi na severoistoku Francuske gde u jesen brzo zavladaju niske temperature pa se proces vrenja komine zaustavlja pre nego što se sav šećer iz grožđa pretvori u alkohol.

 

U proleće, kada temperature počinju ponovo da rastu, vrenje se nastavlja i ugljen dioksid koji tako nastaje, od običnog vina stvara penušavo. To se nije primećivalo sve do 18. veka, jer se vino čuvalo u buradima, i mehurići bi nestajali pre nego što bi se vino našlo u čaši. A onda je došlo vreme flaša.

Članak se nastavlja posle reklama

 

– Dve trećine flaša šampanjca otvori se između Božića i Nove godine. Samo 2008. u Šampanji je proizvedeno ukupno 300 miliona flaša. To znači da se oko 200 miliona flaša popije u roku od samo nedelju dana! – kaže Alin Milej.

 

(MONDO)

Tagovi: