Znate li pravilno da jedete voće?
Konzumacija voća igra glavnu ulogu u detoksikaciji našeg organizma jer ga snabdeva velikom količinom energije, koja nam je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali i za mršavljenje.
Svi mislimo da, jesti voće znači oguliti koru i, ako je potebno, iseći voćku na kriške i staviti u usta. No, to nije tako jednostavno. Važno je da znate kako i kada bi trebalo jesti voće, tvrdi doktor Mehmed Oz.
Voće bi trebalo jesti na prazan stomak, a ne posle obroka. Čak i ako pojedete dva parčeta hleba, pa zatim voćku, ona bi, zbog brze razgradnje i mnogo vode koju sadrži, trebalo da „prođe“ kroz želudac u creva, ali će je prethodno unesen obrok u tome sprečiti. Voće u želucu dolazi u kontakt s hranom, pospešuje probavu i sokove, pa cela masa takve hrane počinje da se kvari. U međuvremenu, ceo obrok se fermentira i pretvara u kiselinu.
Sok ili svež plod?
Svež plod je uvek bolji izbor nego ceđeni sok. No, ukoliko želite ipak da se osvežite sokom, pijte samo sok od svežeg voća, a ne koncentrat soka. Takođe, pijte ga sporo, gutljaj po gutljaj. Kuvano voće, poput kompota, ne bi trebalo jesti, jer se kuvanjem uništavaju svi vitamini.
Izvor: Vecernji.hr