Lekovito dejstvo soka od POMORANDŽE
Naučnici sa univerziteta u Bafalu, nakon istraživanja u kojima su učestvovale tri grupe zdravih muškaraca i žena kojima je ponuđena visokokaloričan doručak, utvrdili su da sok od pomorandže neutrališe oksidantni stres koji nastaje u organizmu nakon nezdravog obroka, punog masti i ugljenih hidrata, te na taj način štiti krvne sudove od oštećenja.
Poznato je da jedna pomorandža sadrži onoliko vitamina C koliki je preporučen dnevni unos, ali ovo voće osim vitamina C, B i A, sadrži i ostale korisne supstance kao što su amino-kiseline, beta -karoten, pektin, folnu kiselinu, kalijum, kalcijum, jod, fosfor, cink, mangan i gvožđe.
Najkorisniji deo pomorandže je njena sočna pulpa, ali su i ljuska i opna pomorandže takođe veoma bogate antikancerogenim supstancama i antioksidantima. Tačnije, sadržaj bioflavonoida (antioksidanata) i vitamina C najveći je u ovim delovima ploda.