Pitali smo poznate kako provode 1. januar… Dan za uživanje u pidžami
Novogodišnja noć je iza nas, a pred nama je cela 2017. godina. Prošla je euforija, koja prati doček, a za pravljenje planova ima dovoljno vremena. Interesantno je da, iz godine u godinu, na razne načine dočekujemo Novu godinu, ali svaki prvi januar provodimo slično. Upravo zato smo neke od naših dragih sagovornica i saradnica pitali kako vole da provedu ovaj dan, a zanimalo nas je i bez koje hrane ne mogu da zamisle ovaj dan. Evo šta su nam odgovorile:
Zoe Kida, pevačica
Ovo je, za mene, jedan od najlepših dana u godini! To je dan u kom se uživa punim plućima, dan kada mogu da jedem SVE bez griže savesti, kada ne razmišljam o sutra, dan koji obično provodim u kući, sa ljudima koje najviše volim. Počinje Novogodišnjim koncertom iz Beča, koji gleamo u pidžami, a uz njega se, naravno, jede i pije kafica. Zatim se zovu prijatelji, sestre dolaze na druženje koje traje ceo dan, a uveče se izlazi. Novu godinu ne mogu da zamislim bez francuske salate (ja sam veggie), kiflica i čokoladne torte
Nađa Jokić, glavna urednica magazina Hello!
Prvi januar uvek provodim kod kuće, uz filmski maraton i „tonu“ hrane. Možda, samo, odem kod drugarica da im podelim poklone. Nije baš fensi, ali obožavam da za Novu godinu jedem pihtije. Da ne lažem, jela bih ih svaki dan, ali mi ih mama napravi uvek za Novu godinu
Valentina Obradović, dizajnerka
1.januar:
dan za uživanje,
dan za rezimiranje (prošle noći),
dan za krzneni prekrivač i zimski bioskop (u dvoje),
dan za dremanje (u dvoje),
dan za planinu,
dan za pucketanje vatre u kaminu i pogled kroz prozor u zimu,
dan kada zaboravim da budem vredna i samo nastojim da ‘budem’ tu gde jesam,
dan kada nemam frizuru (jer je ostala na žurci prošle noći),
dan kada grlim sve koji su tu i mislima ljubim sve koji su preko granice države… ili neba
dan u kome jedem i pihtije i čokoladnu tortu, a da ne mislim na trenera, jer (zaboga) peaznik je (osmeh iz koga izbija sitost),
dan u kome ljubim taj slatki kič oko sebe (i srne i staklene anđele, i irvase i Deda Mraza,…),
dan u kome poverujem da život može biti kao u pesmi, sakupljen sav u radost otvaranja paketića (koje i danas kupujem i zamišljam da ih je doneo isti onaj Deda Mraz koji se smeši sa one šećerne vodice, tj. reklame za Coca Colu.
Srećno svima!
Uzdravlje!
Volite se.
O ostalom brine Deda Mraz. Obećao je.
Beba Dragić, direktor korporativnih komunikacija B92
Nisam reprezentativni primerak priče o ritualima u prvom danu Nove godine. Koliko god čudno zvučalo ne jedem ni sarmu, ni pečenje, mada poneki zalogajčić ruske salate može da se omakne. Najčešće veći deo dana prespavam, ukoliko je u prazničnoj noći provod bio na visini zadatka, a ostatak popodneva i večeri provedem uz telefon, odgovarajući na čestitke ili tako što šaljem lepe želje putem svih mogućih komunikacijskih kanala – Whatsappa, Vibera, Messangera, zatim Instagrama, Facebooka i Twittera. I, tako, dok trepnem, pročitam i kažem „seen“ ode i 1.1. u “recycle bin”, a valja se pripremiti i utvrditi reprizom novogodišnji provod, potom i dobro odmoriti za još jednu Novu godinu koju praznujemo 13.1.
Zato, nek’ izvini vaskoliki svet i čovečanstvo koje slavi po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, pa i Kinezi koji imaju svoj termin za doček novog leta, ono sigurno je da ja svoju Novu godinu obeležavam 9. Aprila, kada sam ugledala ovaj divni svet.
Tamara Grujić, voditeljka serijala “S Tamarom u akciji”
Volim da 1. Januar provedem ispred televizora, u krevetu je najidealnije, gledajući tradicionarni novogodišnji koncert iz bečkog Muzikferajna, a zatim da “šaltam” po raznim novogodišnjim programima drugih televizija. Bogami, ove godine ću kod prijatelja gledati RTS-ov, jer sam u njemu učestvovala, pa znam da je fenomenalan. Hrana – naravno, kiflice i ruska. Iako sam potpuno promenila ishranu u poslednjih par godina, kiflice i ruska me najviše podsećaju na kućno-tradicionalno prazničenje.
Ove godine, međutim, neđu tako provesti 1.januar. Posle dočeka kod prijatelja (ne više od nas 10-12), već oko jedanaest muž i ja krećemo u Trst. Provešćemo par dana u severnoj Italiji, a onda – već od devetog – nastavljamo s pripremama trećeg serijala.
Marija Milovanović, PR menadžer, “Vulkan”
Početak godine mi je nezamisliv bez tradicionalne srpske hrane, a svakako izdvajam prase i rusku salatu. Prvi dan u godini je uvek rezervisan za obilazak najbliže rodbine i, obavezno, gledanje ski skokova u Garmiš Partenkirhenu. Novogodišnju turneju “Četiri skakaonice” ne propuštam. To mi je prva asocijacija ne tih nekoliko “lenjih” dana oko Nove godine.