Lekovito povrće: Krastavac u službi lepote i zdravlja
Krastavci su četvrto po redu najuzgajanije povrće na svetu i predstavljaju jednu od najboljih namirnica za opšte zdravlje vašeg organizma. Često su prskani pesticidima pa se savetuje da kupujete samo organski uzgajan krastavac ili, još bolje, da ga uzgajate sami.
Evo 10 načina kako najbolje možete da iskoristite ovo povrće:
1. Krastavci su dobar izvor vitamina B. Zaboravite na kafu i sok i pojedite komad krastavca.
2. Hidrira telo i sadrži vitamine koji su vam potrebni. S obzirom na to da je 95 procenata krastavca voda, on odlično hidrira vaše telo i pomaže mu u eliminaciji toksina. Krastavac sadrži sve vitamine koji su vam potrebni na dnevnoj bazi. No, nemojte ljuštiti koru pošto se u njoj nalazi značajan izvor vitamina C.
3. Deluje blagotvorno na kosu i kožu. Ukoliko ne volite da jedete koru krastavca, možete je iskoristiti ako primetite iritaciju na koži, poput opekotina od sunca. Isecite krastavac na kolutove i stavite ga preko očiju kako biste ublažili natečenost. Silicijum i sumpor u krastavcu stimulišu rast kose.
4. Protiv karcinoma. Krastavci sadrže u sebi lariciresinol, pinoresinol i secoisolariciresinol. Naučno je dokazana veza između ova tri lignana i smanjenog rizika od raka dojki, jajnika, materice i prostate.
5. Pomoć u kući. Pre tuširanja utrljajte krišku krastavca u ogledalo kako bi sprečili da se zamagli od pare. Dobar je čak i kao zamena za ulje za podmazivanje – Utrljajte ga na šarke i vrata će prestati da škripe.
6. Eliminiše loš zadah. Uzmite kolut krastavca i jezikom ga pritisnite uz nepce. Tako ćete eliminisati bakterije odgovorne za loš zadah.
7. Leči mamurluk. Kako bi izbegli jutarnji mamurluk i glavobolju, pojedite nekoliko kriški krastavca pre nego što legnete u krevet. Naime, on sadrži dovoljnu količinu šećera, vitamina B i elektrolita koji vas snabdevaju hranljivim sastojcima i time smanjuju osećaj mamurluka i glavobolje.
8. Utiče na gubitak kilograma i varenje. Krastavac je idealan izbor za dijetu s obzirom na nizak nivo kalorija i visok procenat vode. Velika količina vode i biljnih vlakana pomažu telu da se oslobodi toksina i time poboljšava funkcionalnost sistema za varenje. Ako patite od hroničnog zatvora, svakodnevno konzumiranje krastavca predstavlja pravi lek za to.
9. Leči dijabetes, snižava holesterol i reguliše krvni pritisak. Sok iz krastavca sadrži hormon koji stimuliše ćelije u gušterači kako bi proizvodile insulin, a koji je prekopotreban osobama koje pate od dijabetesa. Istraživanja pokazuju da jedinjenja sterola, kojih ima u krastavcu, snižavaju nivo holesterola u krvi. Krastavci obiluju kalijumom, magnezijumom i vlaknima. Efikasni su u regulaciji krvnog pritiska.
10. Dobar je za zglobove, ublažava bolove kod gihta i artritisa. Krastavac je odličan izvor silicijuma, koji je dobar za zglobove zbog toga što jača vezivna tkiva. Takođe, bogat je vitaminima A, B1, B6, C i D, folatom, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. U kombinaciji sa sokom od šargarepe, ublažava bolove kod gihta i artritisa tako što smanjuje nivo mokraćne kiseline.
Autor: Life Content