Nutricionista otkriva: Koje to namirnice jedete, a nemate pojma da vas goje!
Skidanje kilograma teško je samo po sebi, a još kada posle mučih meseci gladovanja nema željeni rezultat ceo svet izgleda kao da se ruši. Zato je bitno da plan ishrane bude prilagođne baš vama, ali i da se držite pravih saveta. Gladovanje nije rešenje.
Zato vam danas donosimo savete nutricionistkinje Ane Petrović koja je brojnim poznatim ličnostima pomogla da se reše viška kilograma.
Meteoropatija: Kako vreme utiče na naše raspoloženje i zdravlje?
Evo šta ona kaže:
Prvo i osnovno pitanje – kako smršati?
Nutricionistkinja Ana u svojim savetima kao primarnu stvar i najvažniju u gubljenju kilograma istala je kontinuitet i organizaciju u ishrani i generalno životu. Da bi neko trajno smršao za početak ne sme da gladuje i treba unapred da isplanira obroke. Doručak je osnovni obrok i treba da bude konkretan. Nikad ne treba mešati proteine u obrocima i uz svaki obrok treba pojesti salatu u većoj količini. Od poslednjeg obroka do odlaska u krevet treba da prođe bar dva sata, kako bi se naš organizam pripremio za spavanje. Umesto slatkiša konzumirati zdrave zamene poput voća, cejlonskog cimeta, domaćeg džema bez šećera, agave, stevije i dr. Svakako, pored određene discipline, treba uračunati i svakodnevnu upotrebu dijuretskih čajeva poput rastavića, đumbira i maslačka. Ukoliko budete istrajni, strpljivi i dosledni, rezultati neće izostati.
Drugo i važnije od prvog – kako održati kilažu?
Kako se po jutru dan poznaje, neophodno je da čim ustanete, dan započnete čašom vode, ceđenog soka ili drugog multivitaminskog napitka. Neophodno je, u toku dana paziti na razmak između obroka i obavezno jesti na 3-4 sata od prethodno završenog obroka! Da bi zdrave osobe održale vitalnost ne treba da jedu prženu, pohovanu i paniranu hranu, kao ni konditorske proizvode, krekere i razne dijet pločice. Mnogo je lakše smršati nego održati optimalnu telesnu težinu. Zdravim stilom života i promenom loših prehrambenih navika je jedino moguće trajno održati željenu telesnu masu, piše Žena Blic.
Da li ste već čuli za japansku vodu? Savršen napitak za ravan stomak i jači imunitet!
Bez edukacije nema odgovora na prvo i drugo – koja hrana goji?
Budući da smo svi u stalnoj nedoumici koja to hrana odnosno namirnice goje, nutricionistkinja je dala odgovor i na to pitanje.
Najviše goji prerađena hrana, suhomesnati proizvodi, kobasice, testenine, pasta, lisnato testo, masni sirni namazi, biljna mleka, mleko u kafi, konditorski proizvodi, punomasne čokolade, gazirana pića, alkohol i drugo, spisak je beskrajno dug. Treba jesti namirnice koje sadrže biljna vlakna, beta glukane, celulozu i pektin. Svaka namirnica ima svoju nutritivnu i kalorijsku vrednost, pa shodno tome treba voditi računa šta se, koliko često i u kojoj meri unosi u organizam. Ništa ne treba favorizovati niti jesti neograničeno, izbor namirnica se svakako razlikuje kod sportista, deteta u razvoju, gojaznog čoveka i osobe sa hroničnim oboljenjem.
Foto: Guliver/Gettyimages