Sedam pravila nege ruku

by | septembar 21, 2012

Ruke najbrže stare zato što su stalno izložene vetru, suncu i različitim hemikalijama koje izazivaju crvenilo i isušuju kožu. Gornji sloj kože ruku je vrlo tanak pa mu je potrebna intenzivna nega.

Zaštita od sunca

Krema za sunčanje zaštitićete kožu od sunčanih pega i bora, a najbolje je da je nanesete i do 30 minuta pre nego što izlazite kako bi je koža u potpunosti upila. Prerano starenje kože sprečite zaštitnim faktorom 30.

Ishrana

Članak se nastavlja posle reklama

zahvaljujući hrani koja je bogata vitaminima A, C i E koža ruku će izgledati mlađe.Mlečni proizvodi, šargarepa, tamnozeleno povrće i rparadajz bogati su vitaminom A koji hrani kožu, smanjuje bore i krhkost noktiju, a namirnice bogate vitaminom B poput mesa, ribe i orašastih plodova jačaju nokte i ujednačavaju boju kože. Limun, krompir i jagode bogate su vitaminom C koji stimuliše rast noktiju, a isti efekt ima i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama .

Pranje ruku

Vruća voda sa ruku skida prirodna ulja i isušuje je, a ponekad može da izazove i opekotine. Umesto toga, ruke perite u mlakoj vodi sa blagim sapunom i dobro ih osušite. U suprotnom sva vlaga iz kože će ispariti pa će koža popucati.

Članak se nastavlja posle reklama

Zaštita

Dok perete suđe ili čistite kuću gumenim rukavicama zaštitite ruke od štetnih hemikalija koje mogu izazvati crvenilo i upalu kože. Zimi obavezno nosite rukavice i sprečite pucanje kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Profesionalna pomoć

Barem jednom godišnje priuštite sebi odlazak na manikir gde ćete dobiti i masažu ruku, koja podstiče cirkulaciju zbog čega je koža elastičnija i izgleda mlađe. Ako želite trenutno da pomladite ruke, koristite svetlije nijanse laka za nokte.

Joga za ruke

Svakodnevne aktivnosti kao što je rad na računaru i dizanje teških predmeta naporne su za ruke. Pre svakog posla rastegnite ruke i izbegnite moguće povrede i bolove. Dobar izbor su kineske loptice protiv stresa koje poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju napetost u mišićima.

Tagovi: