Za čudotvornom SUPOM koja briše bore poludeo je Holivud. A vi je možete napraviti sami kod kuće

by | avgust 10, 2016

Svet je „poludeo“ za običnom bistrom supom – i to ne u gastronomskom smislu! Svi smo navikli da nas bake „tetoše“ supicama i čorbicama, a izgleda da sve to nije bilo bez dobrog razloga. Naime, ova svima poznata navika konzumiranja supe ima blagotvorne efekte na čitav organizam i naše opšte zdravstveno stanje! 

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Retko ko na našim prostorima može da zamisli nedeljni ručak bez bistre supe, a ova praksa koja se na Balkanu ustalila ima niz prednosti, no pobornici zdrave ishrane širom sveta ih tek sada uočavaju.

No, nikad nije kasno! Ipak, u ovom tekstu osvrnućemo se ne na bistru pileću supicu na koju smo navikli, već na onu od kostiju. Bujon od kostiju postao je naglo popularan zbog sve većeg broja ljudi zainteresovanih za paleo ishranu koja podrazumeva konzumaciju samo prirodnih namirnica koje su jeli i naši preci.

Oni su u pripremi hrane koristili sve delove životinja, što je uključivalo i kosti koje su iskuvavali i iz njih uspevali da izvuku hranljive nutrijente.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Ništa protiv bora ne deluje tako efikasno kao uljani serum od dva sastojka

Recept za supu koja će oporaviti vaš organizam, ali i izbristai nekoliko bora na licu pročitajte na sledećoj strani… 

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Članak se nastavlja posle reklama

Razlika između obične bistre i supe od kostiju jeste vreme kuvanja, ali i odnos vode koji je u ovoj daleko manji, a samim tim u bujonu ostaje zadržano više minerala, amino kiselina, ali i kolagena – proteina koji je zaslužan za mladalčku kožu bez bora. Takođe, kolagen se pri kuvanju fоrmirа u žеlаtin, a žеlаtin iz kоstju doprinosi zdrаvoj kоži, kоsi i nоktima.

Pri pripremi bujona od kostiju potrudite se da sadrži kosti od različitih delova mesa kako bi ukus bio bogatiji. Obratite pažnju – ovu lekovitu supu potrebno je zaista dugo kuvati – najmanje 6 sati, a nekada i duplo više. Ali, vredi truda!

 

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Pročitajte i… Dlačice sa lica se proređuju i nestaju uz starinski ruski melem od jednog sastojka

Članak se nastavlja posle reklama

 

Mi vam donosimo recept za „čudotvornu“ supicu od kostiju, koja će preporoditzi vaš organizam, ojačati vam imunitet, zagrejati, okrepiti, ali i učiniti vašu kožu elastičnijom i zategnutijom.

Potrebni sastojci:

  • dva kg goveđih kostiju sa mesom
  • jedan kg ostalih vrsta kostiju
  • ulje
  • dva krupno nasečena praziluka
  • jedna velika šargarepa iseckana na komadiće
  • četiri stabljike celera
  • kašičica suve majčine dušice
  • dva lovorova lista
  • naseckani listovi svežeg peršuna
  • beli luk (po želji)
  • nekoliko zrna bibera

Priprema:

Kosti naređajte u plitku tepsiju, sipajte preko malo ulja i pecite ih u rerni oko 40 minuta. Iscedite mast, i stavite ih u veliku šerpu u kojoj će se kuvati. Prelijte ih vodom tako da je bude nekoliko centimetara iznad kostiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Supu poklopite i ostavite da provri, a zatim smanjite temperaturu i pustite da se krčka tri sata. Ako se pojavi pena, skidajte je kašikom i vodite računa da kosti uvek budu prelivene vodom – dodajte je po potrebi.

Pročitajte i… Kažite zbogom mitiserima: Jedan trik, 0 dinara i 10 minuta

U međuvremenu operite, ogulite i iscekajte povrće. Dodajte ga zajedno sa začinima u supu i ostavite da se kuva još najmanje tri sata, a po potrebi i više.

Kada je supa konačno gotova, procedite je, dodajte so i uživajte u toplom bujonu. Možete je držati u frižideru sedam dana, ili u zamrzivaču beskonačno dugo!

Tagovi: