U susret „Food Talku 2014“! Duška Jovanić: Sa svinjskih krmenadli prešla sam na suši

by | avgust 25, 2014

Druga „Food Talk“ konferencija održaće se 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će „govoriti“ onako kako samo ona ume, a o njoj će govoriti ljudi koji je vole i umeju da u njoj uživaju. Neki od njih je do te mere poštuju, da su svoje profesionalne živote usmerili na njeno izučavanje.

Duska-Jovanic

Panel „Pogodi ko dolazi na večeru“ rezervisan je za Dušku Jovanić i njene goste. Budući da će na Salašu 137 ona postavljati pitanja, iskoristili smo priliku da mi njoj postavimo četiri pitanja o hrani:

Članak se nastavlja posle reklama

Koje vam jelo pričinjava najveće zadovoljstvo?

Šta će mi život bez (integralne) italijanske paste, sa malo ukrčkanog padajz pelata, maslinovog ulja i bosiljka, mada je to čist pleonazam!? Doduše, u poslednje vreme tu funkciju najozbiljnije preuzima kinoa.

Koje gastro iskustvo nikad nećete zaboraviti?

Članak se nastavlja posle reklama

Kasno popodne u japanskoj banji Atami. Zaljubljeni chef mi na dasku baca nešto što se mrda. Liči na biljku koja hoda. Moja razmažena nepca nisu mnogo razmišljala. Ni odolela, a i kako bih kad sam uvek spremna da probam sve sto se (ne) jede!

Koji su ukusi obeležili vaše detinjstvo?

Članak se nastavlja posle reklama

Šnenokle moje bake. Tako savršene i otmene. Pun pleh pite sa višnjama moje mame. Ljuti domaći ajvar na vrućem hlebu, iz pekare koje više nema, umesto džema. Uh!

Kad biste vaše gastro navike saželi u nekoliko rečenica, kako bi izgledale?

Članak se nastavlja posle reklama

Nisam više gastronomski korektna, jer sam sa nacionalnih svinjskih krmenadli, prešla na suši. Nije bilo lako. Duvan čvarke sam zadržala… u tragovima… tek da se spomenu. Sve ostalo se može naći na mom avanturističkom meniju.

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže i Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDE, a sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo su samo neki od naziva panela “Šunka vs Pršuta”, “Rakija majka”, “Pogodi ko nam dolazi na večeru: Gastro-bonton regiona”, “Žena u vinariji – katastrofa na polomolu? Ove dame dokazuju suprotno!”.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: Life Content

Tagovi: