Pro Femina 2014! Filip Ćirić: Srbija nije izazovna gastro destinacija
Razgovarala: Brankica Treskavica
Filip Ćirić, suvlasnik i šef kuhinje restorana „Homa“, kojeg od ponedeljka do četvrtka gledamo na B92 kao sudiju u serijalu „Moja kuhinja, moja pravila“, učestvovaće u panelu „Food is the new fashion” na konferenciji “Pro Femina“, koju 3. aprila u Hajatu organizuje magazin „Lepota i zdravlje“. On nam danas otkriva da je nivo razvijenoti gastronomije postao jedna od vodećih odrednica, pri izboru mesta na koja ljudi putuju.
– Ovog trenutka, Srbija sebe ne može smatrati izazovnom gastro destinacijom, jer su neozbiljni i plasman i celokupna organizacija našeg ugostiteljstva. Međutim, ukoliko se svi potrudimo, država stane iza te priče, a turistička organizacija sve to malo bolje predstavi – situacija se može promeniti. Kako se to radi, možemo da naučimo u Španiji, zemlji koja se smisleno usmerila na gastro turizam. U prvih deset restorana u svetu, tri su španska. Ljudi prvo rezervišu mesto u njima, pa tek onda kupuju avionsku kartu. Eto, ja ću 11. maja ići u jedan od njih, doduše na blef, pa ako uspem… Naši glavni aduti su, do sada, bili splavovi, agresivno obučene žene i ružna tzv. etno hrana, a sve može da bude drugačije. Meni je mnogo lepše da se ugostiteljski objekti nalaze pored reke, ukoliko je ona bitna za doživljaj, nego na njoj; te devojke treba da se promovišu kao dame, a ne kao „splavarke“, dok bi se od tog što nudimo na tanjiru mogla napraviti stvarno dobra jela. Ja se, pre svega, trudim da ponuda u „Homi“ ima stil, smisao i evropski nivo. Mislim da to treba da svima nama bude namera. Ne kažem da sam najpametniji, ali stranci veoma dobro reaguju na moja jela. Naravno, svako od njih i sam volim da jedem, a dok ga kreiram ne gubim iz vida da tržište određuje dokle se sme ići. U tom okviru, bitnu ulogu imaju sirovine, koje su tog trenutka dostupne. Vrlo je važno ispoštovati pisanu ponudu tj. da sve što se nalazi u „karti jela“ postoji i kao proizvod.
Program cele konferencije možete pogledati OVDE.