L&Z preporuka dana: Sitni kolači za prazničnu trpezu
Sitni kolači su neizostavni deo svake praznične trpeze, bez obzira da li je u pitanju Nova godina, Božić ili slava. A evo i naših predloga.
Nijedna zimska proslava ne može da prođe bez slatkiša, gde počasno prvo mesto oduvek zauzimaju sitni kolači. Pored toga što uživamo u dekorativnom momentu kada su posluženi na tacni, posebnu radost doživljavamo dok isprobavamo sve te ukuse. U nastavku vam predstavljamo koji su to sitni kolači nama privukli najviše pažnje. Prijatno!
Sitni kolači- recepti
Ferero oblande
Sastojci:
1 list oblande
3 jajeta
6 kašika šećera
100 g mlevenih pečenih lešnika
100 g čokolade za kuvanje
125 g putera
Za preliv:
50 g čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
1. Umutiti tri belanceta u čvrst šne postepeno dodavajući tri kašike šećera. U šam od belanaca varjačom polako umešati mlevene pečene lešnike.
2. Oblandu preseći napola. Reljefastu stranu oblandi premazati šamom s lešnicima i poravnati špatulom. Filovane oblande postaviti na okrenuti pleh od rerne. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C desetak minuta dok šam ne porumeni. Kore ostaviti da se ohlade.
3. Za pripremu fila u činiji za kuvanje na pari umutiti žumanca s preostalim šećerom. Zagrevati neprekidno mešajući dok se šećer ne otopi, a smesa postane svetla. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se i ona ne otopi. Krem ostaviti da se ohladi, pa dodati u njega omekšani margarin i izmiksati.
4. Koru s oblandom postaviti na tacnu tako da strana sa šamom bude gore. Premazati je filom od čokolade i prekriti drugom korom oblande tako da strana sa šamom naleže na fil. Odozgo blago pritisnuti da se fil slepi s korama.
5. Oblandu odozgo opteretiti i ostaviti u frižideru da se stegne.
6. Čokoladu otopiti na pari s malo ulju, te dobijenom glazurom odozgo preliti oblandu. Sačekati da se glazura stegne, pa kolač iseći na štanglice.
Čokoladice sa kokosom
Sastojci:
250 g kokosa
100 ml slatke pavlake
250 g putera
250 g šećera
Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje
5- 6 kašika ulja
malo kokosa za posipanje
Priprema:
1. U šerpici sjediniti slatku pavlaku, šećer i margarin, pa zagrevati na umerenoj temperaturi da se sastojci ne rastope i sjedine.
2. Smesu skloniti s ringle, pa dodati kokos i promešati da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Manji kalup obložiti papirom za pečenje, preručiti u njega pripremljenu smesu i poravnati je špatulom. Ostaviti na hladnom nekoliko sati da se stegne.
4. Ohlađeni kolač pažljivo izvaditi iz kalupa i iseći ga na štanglice.
5. Posebno pripremiti glazuru. Rastopiti čokoladu s malo ulja pa kolačiće umočiti u čokoladnu glazuru. Slagati ih na rešetku ili papir za pečenje, a pre nego što se čokolada sasvim stegne kolačiće posuti kokosom. Čuvati ih na hladnom do služenja.
Sitni kolači- kuglice sa brusnicama
Sastojci:
250 g mlevenog keksa
200 g putera
1 narandža
100 g šećera u prahu
100 g suvih brusnica
150 g žele bombona
2 kašike čokoladnog likera
Za glazuru:
200 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema:
1. U činiji sjediniti mleveni keks sa šećerom u prahu i promešati.
2. Dodati puter isečen na listove, rendanu koru i sok od jedne narandže. Dobro izmešati rukom kako bi se dobila ujednačena smesa.
3. Žele bombone iseći na kockice i dodati ih u smesu od keksa, potom ubaciti i brusnice, pa rukom sjediniti sastojke.
4. Od pripremljene smese oblikovati kuglice težine 20 g. Tacnu obložiti papirom za pečenje i poslagati na nju kuglice. Nakratko ih ostaviti u zamrzivaču da se stegnu dok se ne pripremi glazura.
5. U posudi za kuvanje na pari rastopiti čokoladu s malo ulja.
6. Rashlađene kuglice umočiti u čokoladnu glazuru i odložiti ih na papir za pečenje. Sačekati da se glazura stegne, pa kuglice ubaciti u korpice.
Štanglice sa lešnikom i čokoladom
Sastojci:
Za koru:
240 g brašna
50 g mlevenih pečenih lešnika
1 ravna kašičica sode bikarbone
100 g masti
1 jaje
60 g šećera
40 g kakaoa
50 ml mleka
Za fil:
500 ml mleka
4 kašike šećera
1 puding s ukusom lešnika
2 kašike mlevenih lešnika
50 g crne čokolade
Za glazuru:
100 g čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
1. Za pripremu testa u vanglici sjediniti brašno, mlevene lešnike i sodu bikarbonu. Odvojeno umuti mast, jaje, šećer, kakao i mleko. Smesi postepeno dodavati mešavinu suvih sastojaka i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo.
2. Za pripremu fila, u šerpi prokuvati 400 ml mleka sa šećerom. U preostalom mleku razmutiti puding, pa smesu sipati u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Dodati čokoladu i mešati dok se ne ootopi. Na kraju umešati lešnike.
3. Testo podeliti na dva dela. Svaku polovinu testa istanjiti između dva papira za pečenje oblikujući koru dimenzija 20 x 20 cm. U kalup staviti prvu koru, preko nje naneti fil i prekriti ga drugom korom.
4. Kolač peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, preliti ga glazurom od čokolade i posuti seckanim lešnicima.
Rozen pita sa naradnžom
Sastojci:
1 pakovanje rozen kora
300 g šećera
300 ml vode
250 g margarina
200 g čokolade
200 g mlevenih lešnika
200 g posnog mlevenog keksa
2 srednje narandže (jedna cela i jedna bez kore)
Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
1. Celu i oguljenu narandžu dan ranije ostaviti u zamrzivaču da se stegnu.
2. U šerpici sjediniti šećer i vodu, pa zagrevati dok se šećer ne rastopi. Ubaciti kockice margarina i čokolade, te zagrevati dok se sastojci ne rastope. Dodati mleveni keks i lešnike, pa promešati.
3. Zamrznute narandže izrendati nasitno i umešati u smesu.
4. Rozen kore premazivati pripremljenom smesom i slagati ih jednu preko druge. Poslednju koru ne premazivati, opteretiti je težim predmetom, te kolač ostaviti u frižideru da se stegne.
5. Čokoladu otopiti na pari s malo ulja. Glazuru preliti preko stegnutog kolača, pa sačekati da se glazura stegne. Kolač skalpelom iseći na štanglice.
Sitni kolači- bajadera sa kikirikijem
Sastojci:
250 g margarina
150 g šećera
1 vanil-šećer
100 ml vode
200 g čokolade za kuvanje
150 g neslanog kikirikija
300 g mlevenog posnog keksa
Za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema:
1. U šerpici sjediniti vodu, šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa. Dodati kockice margarina i čokolade, pa nastaviti zagrevanje na umerenoj temperaturi dok se sastojci ne rastope.
2. Smesu izmaći s ringle, pa dodati u nju mleveni keks i kikiriki, te izmešati da bi se dobila ujednačena masa.
3. Četvrtasti kalup dimenzija 20×20 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu. Ostaviti je na hladnom da se stegne.
4. Za pripremu glazure, čokoladu otopiti na pari s malo ulja, pa preliti preko stegnute smese u kalupi i sačekati da se stegne. Nakon što se kolač stegne iseći ga na štanglice.
Tiramisu rolat
Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
100 g šećera
100 g brašna
1 kašika kakaoa
prstohvat praška za pecivo
1 kašika ruma
2 kašike mleka
Za preliv:
150 ml crne kafe
2 kašike ruma
Za fil:
200 g neslanog krem sira
200 g maskarpone sira
200 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 kremfiks
Priprema:
1. Prvo pripremiti koru. Umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Potom dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodati u smesu od jaja. Pred kraj mućenja sipati malo mleka i ruma.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Gotovu koru zajedno s papirom urolati i ostaviti da se ohladi.
4. Ohlađenu koru razviti i preliti je mešavinom crne kafe i ruma.
5. Za pripremu fila sjediniti maskarpone sir s krem sirom i šećerom u prahu te dobro izmešati. Slatku pavlaku umutiti s kremfiksom, pa dobijeni šlag sjediniti sa smesom od sira.
6. Natopljenu koru premazati filom i urolati. Rolat dekorisati šećerom u prahu.
Madlene sitni kolači
Sastojci:
150 g brašna
100 g šećera
50 g mlevenih badema
1 vanil-šećer
6 kašika otopljenog putera
1 šoljica mleka
3 jajeta
rendana korica od jednog limuna
Za dekoraciju:
100 g bele čokolade
nekoliko kapi pink boje za kolače
kristal šećer
Priprema:
1. Izmešati brašno, mlevene bademe i šećer. Dodati otopljeni puter, malo rendane korice limuna, mleko i umućena jaja. Polako izmešati i staviti u frižider da se smesa blago stegne.
2. Kalup za madlene premazati rastopljenim puterom, pa razliti u njega po kašičicu pripremljene smese. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12 minuta. Dovoljno je da kolačići blago porumene na ivicama kako bih mogli da se izvade. Pečene kolačiće ostaviti da se potpuno ohlade.
3. Otopiti belu čokoladu s kašičicom ulja i dodati u nju nekoliko kapi boje za kolače. Kalup za madlene (najbolji je silikonski), premazati čokoladom, pa u svaki utisnuti po jednan ispečen kolačić. Blago pritisnuti da se kolači zalepe za čokoladu i ostaviti ih da odstoje desetak minuta u frižideru dok se čokolada ne stegne. Zatim, kolačiće blago izdići nožem i izvaditi ih iz kalupa.
4. Jedan deo kolačića posuti šećerom u prahu, a kod preostalih kolačića vrhove premazati otopljenom čokoladom i posuti ih kristal šećerom.
Kinder kocke
Sastojci:
Za koru:
6 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike brašna
100 g čokoladnog krema
100 g seckanih pečenih lešnika
Za fil:
1 l mleka
8 žumanaca
4 kašike brašna
4 kašike gustina
10 kašika šećera
2 vanil-šećera
250 g putera
150 g pti ber keksa
100 g čokolade
Priprema:
1. Za pripremu kore mutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećera. Na kraju lagano umešati brašno.
2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i posuti je seckanim lešnicima. Izliti preko njih smesu za koru i poravnati. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta. Pečenu koru okrenuti tako da se lešnici nađu gore. Nakon što se prohladi, premazati je čokoladnim kremom.
3. Za pripremu fila umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, pa dodati brašno, gustin i 200 ml hladnog mleka, te dobro izmešati.
4. Ostatak mleka sipati u šerpu i kuvati dok ne proključa. Dodati smesu od žumanaca i nadalje kuvati neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne.
5. U ohlađen krem dodati puter i izmiksati. Podeliti ga na dva dela, pa u jedan deo dodati rastopljenu čokoladu.
6. Preko kore od belanaca naneti svetli krem i poravnati ga. Prekriti keksom i odozgo premazati čokoladnim kremom. Dekorisati po želji.
Bele bombice sa kokosom
Sastojci:
150 g kokosa
150 g šećera u prahu
200 g putera
2 vanil-šećera
2 kašike ruma
1 kašičica nes kafe
Za glazuru:
200 g bele čokolade
6 kašike ulja
Priprema:
1. Umutiti penasto puter sa šećerom u prahu i vanil-šećerom. Dodati kokos i izmešati.
2. Razmutiti nes kafu u zagrejanom rumu, pa dodati smesi od kokosa. Izmešati da bi se sastojci ravnomerno rasporedili.
3. Od priprmljene smese dlanovima oblikovati manje kuglice. Ostaviti ih u frižideru da se stegnu najmanje 60 minuta.
4. U posudi za kuvanje na pari sjediniti izlomljenu belu čokoladu i ulje, pa kuvati mešajući kašikom dok se sastojci ne rastope i sjedine.
5. Nakon što se kuglice ohlade, umočiti ih u glazuru od čokolade i sačekati da se stegne. Na kraju ih poprskati preostalom glazurom.