Jovana nam danas sprema čizkejk sa karamelom
Otkako sam jutros otvorila oči osećam neku nezadrživu želju da putujem, da lutam nepoznatim ulicama dok mi od umora ne otkažu noge, da fotografišem zanimljive zgrade i prolaznike, da na svakom brdu nadjem savršeno mesto sa pogledom na grad i probam njihov najpoznatiji slatkiš.
Srećan je onaj ko putuje, ko je obišao više različitih kontinenata, onaj ko se popeo na Maču Pikču, surfovao u Australiji, obišao piramide u Egiptu, ronio na Baliju, popio kafu u Italiji i proveo dan na Menhetnu. Srećan je i bogat. Putovanja vraćaju u život, uče važnim životnim lekcijama, stavljaju na probu našu snalažljivost, sposobnost komunikacije i obogaćuju nas u svakom smislu te reči.
Obići što veći broj zemalja, upoznati što više različitih ljudi i kultura trebalo bi biti obavezno za sve ljude da bismo se naučili toleranciji i medjusobnom poštovanju.
Volela bih da vam kažem koja će biti moja sledeća destinacija, volela bih ali ne znam. Lista želja je prevelika ali prioriteti su drugi što u meni stvara neku nervozu protiv koje se borim, naravno, slatkišima. Kako drugačije?
Sreća u nesreći je da se uvek trudim da napravim zdrave ili makar zdravije verzije slatkiša koje sam nekada obožavala pa, samim tim, moja ljubav prema njima nije toliko opasna 🙂 Da bih se izborila sa nervozom usled nedostatka putovanja, potrebno je nešto specijalno, jaka doza slatkiša, ovde obične bombice ne pomažu mnogo… Potreban mi je čizkejk sa ukusom karamele koji je kremast i savršen i može se jesti direktno iz zamrzivača kao sladoled torta, što je idealno za letnje vrućine. Pošto više ne mogu da izdržim, odoh po još jednu dozu sreće a vama ostavljam recept. Uživajte!
Recept pročitajte na sledećoj stranici…
Kora:
Sastojci:
1/2 šolje badema
1 kašika agave sirupa
1 kašika kokosovog ulja
Priprema:
1. Izblendajte bademe dok se ne isitne.
2. Dodajte kokosovo ulje i agave sirup pa mutite dok se sve ne sjedini.
3. Koru prebacite u pleh prečnika 16 cm.
Krem od indijskih oraha:
Sastojci:
1 šolja indijskih oraha (potopljenih u vodi oko 2 sata)
1⁄4 šolje kokosovog ulja
Krem iz jedne konzerve kokosovog mleka
1⁄4 šolje sirupa od agavea
Priprema:
1. Izblendajte indijske orahe dok se ne pretvore u puter.
2. Dodajte kokosovo ulje i nastavite da blendate.
3. Dodajte kokosov krem i nastavite da blendate.
4. Dodajte sirup od agavea i blendajte dok ne dobijete kremastu masu.
5. Krem sipajte preko kore i ostavite u frižideru.
Karamel krem:
Sastojci:
20 urmi
3 kašike kokosovog ulja
1⁄4 kašičice himalajske soli
1 kašika vanila ekstrakta
1/4-1/2 šolje vode ili bademovog ili pirinčanog mleka
Priprema:
1. Izblendajte urme dok se potpuno ne isitne.
2. Dodajte kokosovo ulje i 1/4 šolje mleka ili vode i blendajte dok ne dobijete glatku masu. Ukoliko je potrebno dodajte još vode/ mleka.
3. Dodajte vanilu i nastavite da blendate još malo.
4. Sipajte karamel krem preko krema od indijskih oraha koji još uvek nije potpuno stegnut kako bi slojevi mogli da se prošaraju.
5. Vlažnim nožem izravnajte površinu kolača praveći šaru u smeru kazaljke na satu.
6. Ostavite tortu da odstoji par sati u frižideru ili zamrzivaču pre sečenja.
Pratite Jovanu na njenom blogu My sweet mundo
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>>http://www.viber.com/lepotaizdravlje