Kako je jedno savršeno vino povezalo ambasadorku Makedonije, Savu Miloševića i Lenu Bogdanović
Jedna od najuspešnijih modernih vinarija u Makedoniji, vinarija Stobi, predstavila je u Novom Sadu, a sada i u Beogradu, novu Private Reserve selekciju premijum barikiranih vina.
Jedno belo i pet crvenih vina, pod nazivima: Acacia, Aura, Aksios, Aminta, Verdo i Veritas, proizvedena su od grožđa vrhunskog kvaliteta, a rezultat su predanog i posvećenog rada tima vinarije Stobi. Ukupno i pojedinačno, ova vrhunska vina objedinjuju svetlost i toplotu makedonskog leta, temperament antičkih vinara, zavodljivu auru drevne Persije, kao i mekoću i toplinu kojom opija reka Vardar. U svako od ovih šest vina utkano je bogatstvo ukusa i mirisa kao što su južno voće, karamel, ruža, vanila, sveže pečen hleb, sitno crveno voće…
Osim rafiniranošću ukusa, vina iz selekcije Private Reserve privlače i elegantnim izgledom, to jest pakovanjima specijalno dizajniranim za premijum seriju. Kombinacija crne i srebrne boje izvanredno naglašava minimalistički dizajn, dok je osnovna šara inspirisana makedonskom filigranskom tradicijom.
Promocija nove serije vina, označila je i početak zvanične prodaje novih šest vrhunskih vina vinarije Stobi na našem tržištu. Uskoro, ova vina će se pojaviti i u nekoliko zemalja u regionu, a nakon toga biće predstavljena i na svetskom tržištu, gde Stobi vina već imaju verne potrošače. Iz vinarije Stobi najavljuju da će nova premijum vina biti glavni adut vinarije na predstojećim međunarodnim takmičenjima i sajmovima vina, te da će sigurno opravdati odličnu reputaciju vinarije.
Vinarija Stobi posluje osam godina, a već se može pohvaliti nagradama na prestižnim svetskim takmičenjima, „Decanter“ i “Balkan – Međunarodno takmičenje vina”. Takođe, čak dva vina ove vinarije nalaze se u čuvenom Muzeju vina u Bordou. „Pored ovih nagrada, prošle godine smo dobili i veliki broj preporuka i pohvala od stručnjaka vina renomiranih medija kao što su „Washington post“, „Wall street Journal“, savetnika za vino kraljice Elizabete… Sve što smo postigli rezultat je posvećenosti i nismo iznenađeni, ali nam to daje motiv da nastavimo da radimo sa još većim trudom i zalaganjem“ – kaže Ana Jordanova, vinska urednica i vlasnica vinarije Stobi.
Najveći deo godišnje proizvodnje vinarije Stobi, koja iznosi oko 4,5 miliona litara vina, plasira se na svetsko tržište u preko 20 zemalja, što ovu vinariju čini jednim od najvećih izvoznika vina u Makedoniji. Bogat asortiman vinarije Stobi obuhvata četiri kategorije – premijum, elite, klasična i tradicionalna vina, a proizvodnja je zasnovana isključivo na sopstvenim vinogradima koji se prostiru na površini od 600 hektara. Moderno opremljena vinarija nalazi se pored drevnog mesta Stobi, prema kojem je i dobila ime.
Povodom predstavljanja nove Private Reserve selekcije vrhunskih barikiranih vina, makedonoska vinarija Stobi priredila je sinoć, u Vili Jelena u Beogradu, gala večeru na kojoj je prezentovala moć uparivanja vina sa specijalitetima poznatog makedonskog kuvara Vlatka Ognenovskog.
Događaju je prisustvovala i ambasadorka Republike Makedonije, Vera Jovanovska -Tipko.
Uz osam jela tradicionalne makedonske kuhinje pripremljenih na moderan način, vina renomirane vinarije Stobi degustirali su brojni predstavnici privrednog, političkog i društvenog života Beograda, među kojima i poznate ličnosti poput Save Miloševića, Mirjane Bobić-Mojsilović, Lene Bogdanović, Darijana Mihajlovića, Ive Štrljić, Duške Jovanić, Sanje Marinković …..
“Ambasada Republike Makedonije veoma je zadovoljna kada naši privrednici
organizuju ovakve događaje u Beogradu, ali i kada privrednici iz Srbije predstavljaju svoj rad u Makedoniji. Stobi je renomirana vinarija, koja proizvodi vrlo kvalitetna vina. U to smo mogli da se uverimo i večeras. Svojim radom i ovakvim aktivnostima Stobi nam upućuje poruku da je vinarstvo jedna od važnih delatnosti na kojoj Makedonija može da gradi dobru sliku o sebi u Srbiji i svetu, ali i dobre odnose sa Srbijom. Vino, hrana i ljudi tradicionalno spajaju Srbiju i Makedonijui uverena sam da će te veze u budućnosti biti još jače”, rekla je tim povodom ambasadorka Republike Makedonije.
Domaćin večeri, kojoj je prisustvovao veliki broj medija, bila je Ana Jordanova,
vlasnica i vinska urednica vinarije Stobi.
Poznat po zastupanju filozofije zdrave, ali gastronomski visokostandardizovane hrane, šef Ognenovski sa svojim uigranim timom, izneo je pred više od 100 gostiju osam specijaliteta, među kojima su i zec sa dojranskim maslinama i divljač sa resenskim jabukama.
Gastronosmki kraj večeri, obeležio je performans pravljenja sladoleda
od jednog od crvenih vina iz premijum Private Reserve selekcije vinarije Stobi.
Večeru su pratili moderni i etno zvuci kamernog orkestra Plamenke
Trajkovski, violinistkinje Makedonske filharmonije.