Održani „Ukusi Francuske“ u Beogradu i Novom Sadu
U organizaciji ambasade Francuske u Srbiji održani su drugi po redu dani francuske kuhinje. U 14 restorana, 12 iz Beograda i 2 iz Novog Sada predstavljena je francuska kuhinja kroz tradicionalne specijalitete. Dani francuske će po svemu sudeći postati tradicionalan prolećni susret svih ljubitelja francuske gastronomije u Srbiji.
Šefovi nekih od najboljih restorana iz Beograda i Novog sada predstavili su francuske specijalitete na svoj način. Samo neki od restorana koji su učestvovali u prezentaciji su: Casa Nova, Chameleon Grand Casino, Dva jelena, Franš, Homa bistrot, hotel “Moskva“, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Madera, Na Ćošku, Violeta, Wine&Deli, Zak i mnogi drugi.
Koncepcija je ostala ista: širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudili su svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.
Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za što veći broj zvanica). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Tako je bilo i u Srbiji.
Svaki kuvar koji je želeo da se priključi akciji morao je da ponudi meni „ à la française“ držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), francuska vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef je imao punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.