Recept za uskršnju šunku sa medom i senfom: Evo kako spremiti savršen doručak ovog Uskrsa!

by | april 12, 2023
Recept za uskršnju šunku

Predstavljamo vam recept za uskršnju šunku koji će vas, uvereni smo, oboriti s nogu!

Šunka je tradicionalni i nezaobilazni deo uskršnje trpeze, a postoji mnogo načina kako se priprema. Ipak mi smo se odlučili za nešto drugačiji, a jednako ukusan recept i verujemo da će vam se dopasti.

Pre kuvanja šunku je potrebno isprati u hladnoj vodi, nakon čega se prebacuje u šerpu. Dolijte vode toliko da se meso u potpunosti prekrije. Važno je da voda bude hladna i da se šunka postepeno zagreva. Kada počne da vri, šunka se kuva onoliko sati koliko ima kilograma. Budući da je sama po sebi slana, ne treba je dodatno začiniti tokom kuvanja.

Nakon kuvanja, ostavite meso da se u potpunosti ohladi u vodi u kojoj se kuvala, kako bi zadržala svu aromu. Najbolje je šunku skuvati dan ranije, pre pečenja. Sada kada smo savladali osnove, vreme je i za pečenje uskršnje šunke.

Recept za uskršnju šunku

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama

2 šolje smeđeg šećera

2 kašike senfa

šunka

Članak se nastavlja posle reklama

šolja meda

Članak se nastavlja posle reklama

Način pripreme:

  1. Zagrejte rernu na 175 stepeni.
  2. Pomešajte šećer sa senfom dok ne dobijete kremastu smesu.
  3. Šunku isecite po površini tako da dobijete dijamantski oblik (uzduž i popreko). Stavite u pleh i premažite smesom senfa i šećera.
  4. Prelijte medom i ostavite da meso upije sokove dok se rerna u potpunosti ne zagreje.
  5. Pecite u rerni sat i po vremena, dok šunka ne dobije zlatkastu boju.
  6. Poslužite sa sezonskom salatom! Prijatno!
Lepota i zdravljeDar1930/iStock/Getty Images Plus via Getty Images